'SMATRAM SE ODGOVORNIM'

Karamarko podnio ostavku: Obećao sam stranci većinu, nisam uspio!

21.06.2016 u 15:02

  • +6

Karamarko podnio ostavku na mjesto šefa HDZ-a

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Tomislav Karamarko obznanio je da podnosi ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a obrativši se javnosti na konferenciji za medije u sjedištu stranke na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, u koju je stigao uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a. Ovaj put posve sam za govornicom, primijetivši da je možda ranije o svojoj ostavci, premda se o njoj neslužbeno govori već danima, trebao obavijestiti kolege u stranci, Karamarko je istaknuo kako sve što radi, radi za domovinu Hrvatsku te je posebno zahvalio običnim članovima HDZ-a koji 'od stranke nikada nisu očekivali nikakve sinekure'

'Mislim da je moja dužnost obavijestiti vas o onome što visi u zraku dva-tri dana - podnosim ostavku na mjesto šefa HDZ-a. Smatram se odgovornom osobom, smatram da otvaram prostor za novi impuls ovim činom. Ono što sam napravio u četiri godine za HDZ i Republiku Hrvatsku mislim da je dobro i na to sam ponosan. Sve što radim, radim za domovinu Hrvatsku. Nakon ostavke, vjerujem da će brzo doći do novih rješenja', kazao je Karamarko na konferenciji za medije koju se moglo pratiti i u izravnom prijenosu N1 televizije te dodao da su 'razlozi za ostavku višeslojni'.

'Obećao sam stranci da ću uspjeti formirati saborsku većinu. Nisam uspio i u civiliziranom svijetu je normalno da se za to snosi odgovornost. Moja stranka mora ići dalje. Bilo je uspona, padova, ali uvijek sam bio u funkciji svoje domovine. Nakon ove ostavke, vjerujem da će brzo doći do novih rješenja za koja želim da su pozitivan puls u jedrima naše stranke', naglasio je sada već bivši šef HDZ-a, koji je još prošloga tjedna podnio i ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade.

Karamarko zahvalio svima koji od HDZ-a nisu očekivali sinekure

Istaknuo je kako jučer ostavku nije dao 'jer je bilo tehničkih problema, nema nikakve mistifikacije'. 'Politika je i prljav posao, a ne bi trebalo biti tako. Mnogima će biti drago zbog ovoga, mnogima će biti krivo. Koristim priliku da zahvalim svim članovima HDZ-a, posebno onim običnima koji od naše stranke nemaju nikakve materijalne koristi, koji nikada nisu očekivali sinekure ili osobni boljitak. Zahvaljujem tisućama koje su me izabrale. Zahvaljujem i svima onima koji me posljednjih dana bodre, podržavaju, šalju poruke, koji su me pokušali spriječiti. Hvala im lijepa na tome', poručio je Karamarko kojega su HDZ-ovci na čelo stranke opet izabrali samo prije koji mjesec.

'Želim da se što prije konsolidiramo. Želim nasljednicima da rade dobro i da budu uspješni. U ove četiri godine vratili smo dignitet. Dobili mišiće. Bez nas na desnom centru, nema ni jake ljevice, a to mislim da je bitno - taj bipolarizam. Sada dolazi borba za gospodarstvo i kvalitetu života hrvatskog čovjeka', poručio je Karamarko dodavši kako ga žalosti iseljavanje ljudi - 'alarmantno je da nas ima, sad kažu, i ispod četiri milijuna'.

Karamarko sam za govornicom - gdje je ministarska svita i članstvo?

'Mi smo i dalje najjača stranka u Hrvatskoj, i dao Bog da tako i ostane', kazao je Karamarko, no s obzirom na to da je danas na konferenciji za medije za govornicom stajao sam, novinari su ga pitali zašto danas iza njega ne stoje članovi stranke kao proteklih dana kada se pojavljivao okružen HDZ-ovom ministarskom svitom, na što je on odvratio: 'htio sam doći ovamo sam. Tko me najviše razočarao? Ne mogu vam odgovoriti. Politika ne bi trebala biti prljav posao. Trebala bi biti plemenita, za dobrobit vlastitog naroda. Interesi, kompeticije, natjecanja nešto je što uvijek postoji'.


Kazao je i da ga 'ponekad mogu razočarati odnosi koji bi mogli biti na višoj razini, ali ne samo u HDZ-u, nego i šire'. Međutim, nije želio ni otkriti tko ga je od suradnika najviše razočarao kazavši tek: 'ne bih o imenima'. Ponukan novinarskim pitanjem o ulozi Predsjedništva HDZ-a u svemu što se događalo u stranci, Karamarko je ustvrdio da su 'oni prihvaćali prijedloge, neki su i sudjelovali, ali on je taj koji je tu prvi i koji snosi odgovornost'.

A koga bi najradije vidio na čelu HDZ-a? 'Ne vidim nikoga, ali nadam se da će biti više kandidata', rekao je podsjetivši da je on pobijedio nekoliko kandidata u unutarstranačkoj utakmici. 'Nadam se da će biti izabrani kao i ja po principu jedan član - jedan glas i da taj koji pobijedi doista ima legitimitet', kazao je Karamarko, premda stranački statut s obzirom na okolnosti predviđa nešto drukčiju situaciju.

'Tko se buni? Oni koji ostaju bez fotelja'

Što se, pak, tiče vlade koju je HDZ uz pomoć SDP-a srušio prošli tjedan, kazao je da je 'vlada bila neučinkovita, disfunkcionalna i da je sve trebalo prekinuti. Bilo je pitanje odgovornosti prekinuti nešto i reći dosta, bilo je najlakše ostati u fotelji prvog potpredsjednika, ali bilo je dosta'.

'Najviše me smetalo, a tu je bilo pritisaka iz stranke - ignoriranje HDZ-a. Mi nismo imali pristup nekim bitnim odlukama, Most je uzeo bitna ministarstva. Nisam mogao dopustiti da stranka bude ponižena. To je stranka koja je pobijedila na izborima. Sve skupa sam to trpio šest mjeseci', požalio se Karamarko.

'Oni neka sada pričaju što hoće. Ja nikad nisam bio nezgodan suradnik nikome, osim izgleda sada. Tko se buni? Oni koji se sada boje za svoje fotelje. Moguće, to je ljudski i to može biti problem', zaključio je bivši prvi potpredsjednik Vlade i bivši šef HDZ-a.

'Povlačim se već treći put, ja sam zaljubljenik u svoju domovinu'

'Ovo je doista sustav šok-terapije. Ja se po treći puta povlačim. Kada je bilo riječi o predsjedniku Vlade, povukao sam se zbog stranke. Povukao sam se i kada su rekli nemoj biti prvi potpredsjednik. I sada se povlačim ako će Hrvatskoj biti bolje', kazao je Karamarko.

No, što i kako dalje - što će sada raditi u stranci, zanimalo je novinare, a Karamarko im je odvratio da je on 'zaljubljenik u svoju domovinu - homo politicus, ali ne na klasičan način. A kako se to da artikulirati i iskoristiti dalje, to ćemo vidjeti. Ponosan sam na sve što sam napravio', opetovao je Karamarko koji ne strahuje od sudbine koju su doživjeli svi živući bivši predsjednici HDZ-a.

On će, kazao je, 'pokušati komunicirati sa svojom strankom - nema razloga da me se izbaci iz stranke. Ima primjera u prošlosti izbacivanja, ali s time treba prekinuti'. Komentirao je pritom izbacivanje Jadranke Kosor riječima: 'ne možete četiri godine voditi sustav i onda u intervjuima govoriti protiv. Postoji Statut HDZ-a i kada bih obezvređivao sve što je HDZ napravio, onda sam u sukobu i takve se stvari sankcioniraju u svim strankama'.

Međutim, već duže vrijeme članovi HDZ-a žale se da upravo komunikacija unutar stranke nije dobra, no bivši im šef poručio je: 'kako valjda ima pravo na razmišljanje dan-dva'. Opetovao je i kako se oko njega i njegove obitelji plelo afere: 'Afera Konzultantica je izmišljena afera koja je trebala poslužiti kao priprema za ovu paljbu na mene i sve što se događalo. To je hrpa izmišljotina, gnjusnih laži'.

Ponovio je svoju tvrdnju da ga je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlukom oko sukoba interesa prozvalo za verbalni delikt jer je iskazao svoje mišljenje o arbitraži s MOL-om pa će zbog toga ići na Upravni sud, a po pitanju sebe je zaključio: 'ja sam čist, neopterećen i mogu svima gledati u oči. Ja sam samo rekao da treba i politički razgovarati s Mađarima što nitko sada ne radi. Nikad nisam rekao da povučemo arbitražnu tužbu, samo da i oni i mi povučemo, to se može napraviti'.

'Zahvaljujući HDZ-u u RH nema radikalne desnice'

Govoreći o HDZ-u i onome što je postigao vodeći ga te budućnosti stranke, Karamarko je poručio: 'mi smo HDZ vratili korijenima, politici doktora Tuđmana. Naša politika je uvažavala pluralizam i demokraciju. Činjenicu da smo članovi NATO-a i EU-a. Mi smo s tom politikom dobili pet izbora, do sada smo pobjeđivali. Na jednoj sjednici Predsjedništva dobio sam mandat za preslagivanje, a ako ne uspijemo, onda novi izbori. Ja pet godina pobjeđujem i odlazim s mjesta predsjednika, Milanović četiri godine gubi i ostaje', sjetio se i u ovim trenucima Karamarko svojega glavnog političkog takmaca.

'Mi smo desni centar, ali pokrili smo cijelu desnicu. Zahvaljujući nama, u Hrvatskoj nema radikalne desnice. Nemojmo se micati iz desnog centra jer ćemo tako izgubiti članstvo i simpatizere. Moramo biti jako oprezni. U strogi centar možemo ići samo s pravim i strogim reformama. Svjetonazorski, mi smo desni centar. Tko odstupi od toga, vjerojatno neće dobro proći na izborima. Strogi centar će ipak trebati zauzimati netko drugi', zaključio je Karamarko.

Butković o kandidaturi za šefa HDZ-a: Neću vam još odgovoriti na to pitanje

Pri dolasku u stranku, Karamarko je bez riječi hitro ušao u stranku koja bi danas napokon trebala održati nekoliko puta otkazanu sjednicu Predsjedništva koje će se sastati prvi put nakon prošlotjednog pada vlade HDZ-a i Mosta.

'Postoji velik interes javnosti, ali dopustite da naše probleme i ovu situaciju u kojoj smo se našli riješimo u obitelji. HDZ je uvijek u teškim trenucima donosio hrabre odluke pa će tako i sada. Još uvijek imamo predsjednika stranke', kratko je novinarima dolazeći u stranku kazao Oleg Butković, jedan od potpredsjednika HDZ-a, dolazeći na sjednicu Predsjedništva koja bi trebalo početi u 11 sati.

Podsjetimo, saborski zastupnici jučer su izglasali samoraspuštanje Sabora s danom 15. srpnja i novi će izbori biti početkom rujna, a u tu trku HDZ kani s novim vodstvom. Pretendenata na šefovsku fotelju HDZ-a ne nedostaje, a da će se kandidirati zasad je nedvojbeno najavio HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković (on nije član predsjedništva pa ga danas neće biti u stranci), no spominju se još i Tomislav Tolušić, Oleg Butković i Damir Jelić

Upitan za Plenkovića, Butković je novinarima pred strankom kazao: 'polako, polako, ne treba žuriti. Plenković jedan od mogućih kandidata za predsjednika HDZ-a', a na pitanje ima li on osobno ambicija voditi stranku, odvratio je: 'pričekajmo razvoj događaja. Neću vam još odgovoriti na to pitanje'.

Članovi HDZ-ova vodstva jučer su, pak, proveli dan smišljajući strategiju i plan ako Karamarko u iduća 24 sata ne podnese ostavku - tada je najmanje 11 županijskih organizacija (natpolovična većina) trebalo sazvati izvanredan sabor HDZ-a, na kojem bi on bio smijenjen. No, kako je sam dao ostavku, tako će prema stranačkom statutu u roku od 30 dana biti održan izvanredan stranački sabor na kojem će delegati birati novog šefa HDZ-a.