FAVORIT IZ BRUXELLESA

Andrej Plenković - 'čovjek bez petlje' ili pristojni spasitelj HDZ-a?

22.06.2016 u 09:54

Bionic
Reading

'Fali mu petlje', okarakterizirao je Nikica Valentić, HDZ-ov veteran i bivši premijer, prije tri mjeseca Andreja Plenkovića uoči stranačkih izbora. Plenković tada zaista nije izašao na megdan s Tomislavom Karamarkom, što je za neke bio dokaz Valentićevih riječi dok su drugi to protumačili kao mudrim političkim potezom. Karamarko je u tom trenutku jednostavno bio prejak. Plenković je izbjegao etiketu gubitnika i sad je najveći favorit za krunu HDZ-ovog prvaka

Njegove stranačke kolege koji su mu skloni istaknut će kako je Plenković dobar govornik, vrhunski obrazovan, uglađen i da tečno komunicira na tri jezika - engleski, francuski i talijanski.

Ivić Pašalić: Plenković se zasad ne može nositi s Milanovićem

'Karamarku hvala. On je stabilizirao stranku i donio joj nekoliko izbornih pobjeda. Ali stranci je sad potreban moderan i europski čovjek poput Plenkovića', rekao je za tportal jedan od visoko pozicioniranih HDZ-ovaca koji je želio ostati anoniman.

Iviću Pašaliću, nekadašnjem protukandidatu Ive Sanadera za čelno mjesto HDZ-a, Plenković je simpatičan i smatra da ima veće političke kvalitete od Karamarka, ali boji se kako se još uvijek ne može nositi sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem

'Milanović je izrastao u respektabilnog političara dok je HDZ trošio vrijeme obučavajući javnom nastupu one koji to ne znaju. Ali na Sanaderu smo vidjeli da se to može naučiti', rekao je Pašalić gostujući na televiziji N1.

Plenković i Milanović imaju vrlo sličan karijerni put. Obojica su diplomirani pravnici, Milanović također govori engleski i francuski, i obojica su u politiku ušla iz svijeta diplomacije. Veže ih i glavni grad Europske unije, Bruxelles gdje se Milanović kao diplomat bavio poslovima vezanim za NATO, dok je Plenković bio vezan za razna područja EU-a.

U diplomaciji je radio 15 godina

Plenković je rođen 1970. u Zagrebu. Roditelju si mu rodom iz Dalmacije. Otac Mario Plenković, sveučilišni profesor komunikologije, rođen je u Svirču na Hvaru. Majka Vjekoslava Raos Plenković, internistica kardiologinja, rodom je iz Makarske.

U mladosti Plenković se bavi raznim sportovima, a sada u slobodno vrijeme igra tenis.

Pravni fakultet u Zagrebu upisao je 1988., a diplomirao 1993. Studentsku praksu odradio je 1992. u odvjetničkoj tvrtki Stephenson Harwood u Londonu. U Ministarstvu vanjskih poslova zaposlio se 1994. kao stručni suradnik u Odjelu za europske integracije.

Nakon više od 15 godina rada u diplomaciji i vanjskim poslovima Plenković je ušao u političku arenu. HDZ-ovu iskaznicu preuzeo je 2011., a u stranku ga je navodno dovela Jadranka Kosor. Ali i prije toga je pokazao svoje političko opredjeljenje kada je vodio izborni stožer, pokazalo se gubitnički, predsjedničkog kandidata HDZ-a Mate Granića

Jedni mu zamjeraju nedostatak hrabrosti, za druge je najbolji izbor

Na iznenađenje autora ovog teksta Kosor nije bila sprema ništa komentirati vezano za Plenkovića iako je u pravilu vrlo zahvalan sugovornik za bilo koju političku temu. Plenković je bio njezin zamjenik na stranačkim izborima 2012. na kojima je trijumfirao Karamarko.

Najveći zagovornik Plenkovića kao novog šefa HDZ-a je stranački veteran Vladimir Šeks. Poznato je kako je ga je on još prije dva mjeseca nagovarao da se suprotstavi Karamarku na stranačkim izborima. No Plenković je to odbio što je kod mnogih HDZ-ovaca protumačeno kao nedostatak hrabrosti.

Međutim za neke njegove stranačke kolege to je bio mudar potez u trenutku kad je Karamarko bio nedodirljiv.

'HDZ nema boljeg izbora od Plenkovića. On je pokazao svoju hrabrost na stranačkom saboru (op. a., održan 28. svibnja) kada je jedini, naglašavam jedini progovorio protiv Karamarka. Uz to se prvi, jasno i na vrijeme kandidirao za predsjednika stranke. Sve to govori kako on može predstavljati srž onoga što je HDZ. Stranka je otklizala u desno što nije politika Franje Tuđmana. HDZ mora ostati stranka desnog centra koja korespondira europske civilizacijske vrijednosti i naslijeđe Tuđmanove politike', rekao je za tportal još jedan od HDZ-ovih utjecajnih veterana koji je molio za anonimnost.

'Ne mogu zamisliti Plenkovića kako u HDZ-u lupa šakom o stol'

U Bruxellesu među hrvatskim europarlamentarcima koji nisu iz HDZ-a Plenkovića se opisuje prije svega kao rođenog diplomata.

'Pristojan. Njega ta riječ najbolje opisuje. To je nevjerojatno. Obično ljudi pokažu jedno lice pred kamerom, a drugo privatno, ali kod njega je to uvijek isto. Uvijek odmjeren i pazi na svaku riječ', opisala ga je Biljana Borzan iz SDP-a.

Kao takvog Plenkovića njegovi briselski nestranački kolege ne mogu zamisliti na čelu HDZ-a. Ističu kako se može promijeniti čelni čovjek, ali ne možete promijeniti cijelu stranku.

'Mislim kako je Plenkovića sve to pomalo iznenadilo. Znam da je planirao svoj uspon u HDZ-u za 2019. kada nam istječe mandat u Bruxellesu. On vam je prije svega ziheraš, ide na sigurno. Već je na početku znao kako Vlada Domoljubne koalicije i Mosta nema šanse i zbog toga se nije htio uplitati u sve to već se povukao u Bruxelles. On je za širu hrvatsku javnost nepoznanica, vide ga prije svega kao uglađenog diplomata. Mislim da to nije dovoljno za lidera jedne stranke kao što je HDZ. Ne mogu ga zamisliti kako lupa šakom u stol i uvodi reda među razne Brkiće i Milinoviće', istaknuo je naš sugovornik iz Bruxellesa.