KRAJ KRVNIKA SREBRENICE

U haškoj ćeliji preminuo Zdravko Tolimir, ratni zločinac i Mladićeva desna ruka

09.02.2016 u 11:19

Bionic
Reading

Ratni zločinac i nekadašnji general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir preminuo je u noći na utorak u zatvorskoj ćeliji Haškog suda

Tolimir je bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove nekadašnjeg zapovjednika  Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kojem se također sudi u Haagu.

Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je nalaze sudskog vijeća da je Tolimir sudjelovao u dva zajednička zločinačka pothvata, ubijanju muškaraca iz Srebrenice te u prisilnoj deportaciji Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe. Na osnovi tog nalaza Tolimir je proglašen krivim za genocid, zavjeru radi genocida, istrebljenja, ubojstava, progone te nehumano postupanje te je u travnju prošle godine osuđen na doživotni zatvor.

Bivši general osobno je bio nazočan u Srebrenici i Žepi u srpnju 1995. kada je izvršen zločin nad Bošnjacima, a kako je utvrdio sud, osobno je predlagao ubojstva civila te potom pomagao u prikrivanju zločina.

Mnogi smatraju kako je Tolimir kao iskusni obavještajac bio ključna osoba u Mladićevu skrivanju.

Tolimir je prije rata radio u Kontraobavještajnoj službi bivše JNA, i to u Vojno-pomorskoj oblasti čije je sjedište bilo u Splitu

Inače, osuđeni ratni zločinac dugo je vremena bio bolestan, a uhićen je i izručen Haškom sudu 2007. godine.