premašili kapacitete

U čakovečkoj bolnici na covid odjelu liječe se i četiri jednogodišnje bebe: Liječnici i sestre prenapregnuti, u subotu im stiže pomoć

17.11.2021 u 19:15

Bionic
Reading

U čakovečkoj Županijskoj bolnici prije dva dana s covidom je ležalo šest beba što je najveći broj od početka pandemije. Trenutno se na covid Odjelu pedijatrije ove bolnice nalaze četiri jednogodišnje bebe

Bolnica je oformila nove covid odjele, a iako liječnika ima, nedostaje im medicinskih sestara zbog čega su tražili pomoć i od Ministarstva zdravstva.

'Najmlađe dijete nam je staro mjesec i pol. Stanje se na sreću popravlja. Bili su respiratorno bolesni, bili su febrilni i bili su na kisiku', kazao je Dejan Balažin, voditelj odjela pedijatrije Županijske bolnice u Čakovcu za RTL Danas.

Dodao je da su majke zajedno s djecom te da su one isto covid pozitivne.

'Na sreću većinom nemaju neke teže simptome tako da su tu smještene na našim odjelima', dodao je.

Valerija Korent, glavna sestra Županijske bolnice Čakovec rekla je kako danas imaju 112 pozitivnih pacijenata. 

'Na žalost, svi smo već iscrpljeni, moramo tražiti pomoć izvana', kazala je. 

Ravnatelj čakovečke bolnice Igor Šegović za RTL Danas je rekao kako većina njihovih pacijenata jesu starije osobe s komorbiditetima, ali ih zabrinjava porast mlađih osoba koje dolaze kao covid pozitivne. 

'Najmlađi pacijenti, djeca do mjesec dana, dolaze sve više i hospitaliziramo ih. Djeca imaju povišenu temperaturu, radi se o iznimno opasnom virusu, međutim kod tako malene djece morate biti sigurni da je povišena temperatura uzrokovana virusom jer dijete u dobi od mjesec dana koje ima povišenu temperaturu može biti u obliku sepse, a da vi to niste sigurni i morate ga liječiti da dijete bude dobro', kazao je.

Šegović je apelirao na roditelje.

'Dijete u dobi od nekoliko mjeseci nema se gdje zaraziti osim od roditelja i najmilijih. Molim sve da se zaštite, neka se ljudi cijepe, neka nose maske, jer ako se dijete u dobi od nekoliko mjeseci zarazi, uglavnom s temperaturom završi u bolnici. Malo dijete može prenositi bolest onim najstarijima i to svaki dan vidimo pa bake i djedovi završavaju u bolnici na hitnim bolničkim prijemima na kisiku, respiratoru kao teško oboljele osobe', kazao je.

Pisali su i Ministarstvu zdravstva zbog manjka medicinskih sredstava, a odgovor je, kazao je Šegović, došao brzo.

Objasnio je kako imaju 9 covid odjela. 

'Naše sestre i liječnici su prenapregnuti i premašili smo naše kapacitete. Zahvaljujem Ministarstvu i svima koji su bili uključeni u pomaganje nama. Deset sestara koje će ministarstvo poslati doći će od subote i pomoći u zbrinjavanju covid pozitivnih osoba', kazao je.