SRPSKE PARAVOJNE SNAGE

U Beogradu suđenje za zločine u Ličkom Osiku

14.02.2011 u 14:30

Bionic
Reading

Na suđenju četvorici bivših pripadnika srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva - ubojstva peteročlane obitelji Rakić u Ličkom Osiku u listopadu 1991. - u ponedjeljak je završen dokazni postupak, a iznošenje završnih riječi očekuje se 28. veljače

U završetku dokaznog postupka videovezom iz Županijskog suda u Zagrebu ispitan je dr. Davor Strinović, specijalist sudske medicine koji je potpisao potvrdu o smrti obitelji Rakić, što je na današnjem svjedočenju i potvrdio.

Na početku suđenja 4. listopada prvoooptuženi Čeda Budisavljević priznao je zločine navedene u optužnici te preostale optuženike naveo kao sudionike u zločinu, dok su optuženici Milan Bogunović i Bogdan Grujičić odbacili krivnju za zločine za koje su optuženi.

Također optuženik Mirko Malinović pred vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu izjavio je kako ne zna što bi priznao jer je tih dana nastradao i potom bio u komi te izgubio pamćenje.

Optužnica srbijanskog državnog odvjetništva za ratne zločine od 28. lipnja 2010. tereti Budisavljevića, Malinovića, Bogunovića i Grujičića za ubojstvo Mane Rakića, njegove supruge Lucije, sinova Dragana i Milovana Rakića i kćeri Radmile.

U optužnici se navodi da su ih optuženici prvo uhitili zbog sumnje da posjeduju radijsku postaju i da surađuju s hrvatskim oružanim snagama, a potom su Manu, Dragana, Milovana i Radmilu prevezli do kraške jame Golubnjače, ubili ih hicima iz vatrenog oružja i njihova tijela bacili u jamu.

Lucija Rakić je, po navodima u optužnici, ubijena u mjestu Širokoj Kuli hicima iz vatrenog oružja, nakon čega su optuženici Budisavljević, Malinović i Bogunović zapalili njezino tijelo i vikendicu u kojoj je boravila.