inflacija 9 posto

U Belgiji prosvjedi zbog povećanih troškova života, zračna luka u Bruxellesu otkazala sve letove u ponedjeljak

20.06.2022 u 12:18

Bionic
Reading

Štrajk u Belgiji zbog povećanih troškova života prisilio je zračnu luku u Bruxellesu da otkaže sve putničke letove u ponedjeljak, a diljem zemlje obustavljen je autobusni prijevoz

Sindikati su rekli da očekuju desetke tisuća ljudi na prosvjedu u Bruxellesu. Vlakovi voze, ali djelomično zbog toga da se prosvjednicima omogući da se okupe u glavnom gradu Belgije.

Briselska zračna luka priopćila je da ne može dopustiti polazak putničkih letova jer se štrajk proširio na sigurnosno osoblje. Lokalni javni prijevoz obavljao je minimalne usluge.

Inflacija je u Belgiji u lipnju dosegla devet posto i odražava nagli porast cijena svugdje uglavnom zbog toga što je ruska invazija na Ukrajinu pogodila opskrbu žitom i uzrokovala porast cijene energije.

Premijer Alexander De Croo rekao je da su belgijski radnici bolje zaštićeni od radnika u većini drugih zemalja Europske unije jer su plaće indeksirane u odnosu na inflaciju.

De Croo je rekao za javnu radioteleviziju RTBF da je vlada produljila mjere za smanjenje poreza na promet plina, struje i goriva do kraja godine.