represija

Turska policija privela kurdske načelnike jer se protive invaziji na Siriju

15.10.2019 u 13:48

Bionic
Reading

Turska policija privela je četvoricu načelnika pograničnih okruga iz prokurdske stranke u racijama, gušeći sve snažnije otpor nakon što je Ankara počela invaziju u sjeveroistoku Sirije prije tjedan dana, rekli su u utorak državni mediji i stranka.

Načelnici okruga s kurdskom većinom Hakkari, Yuksekova, Ercis i Nusaybin, pored turske granice sa Sirijom i Irakom iz redova prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) pritvoreni su zbog povezanosti s terorizmom, rekli su HDP i novinska agencija Anadolija bez dodatnih objašnjenja.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegova vlada optužili su HDP za povezanost s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK) a tisuće njezinih članova bile su procesuirane iz istog razloga, uključujući stranačke čelnike. HDP opovrgava takvu povezanost.

Dok je većina turskih oporbenih stranaka podržala operaciju, HDP je pozvao da se zaustavi, opisujući je kao "pokušaj invazije". HDP kaže da je operacija vladin promidžbeni pokušaj u jeku pada javne potpore.

HDP je rekao da je 151 njegov član, uključujući okružne dužnosnike, pritvoren proteklih nekoliko tjedana pošto je Turska sa svojim saveznicima sirijskim pobunjenicima počela napad.

Prošli tjedan turska policija počela je kaznenu istragu o potpredsjednicima HDP-a zbog njihove kritike vojne operacije i počela istraživati više od 500 društvenih profila zbog "terorističke propagande" kritizirajući ofenzivu.

Vlasti su počele slične istrage i nakon prijašnje dvije prekogranične operacije o Siriji. Više od 300 ljudi pritvoreno je zbog toga što su na društvenim mrežama objavljivali postove u kojima su kritizirali tursku ofenzivu u sjevernoj Siriji u siječnju 2018.