objavljen dokument

Troje ustavnih sudaca protiv odluke o Milanoviću: To je prijetnja Saboru

19.04.2024 u 16:12

Bionic
Reading

Troje ustavnih sudaca, Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec, na današnjoj sjednici su bili protiv priopćenja i upozorenja kojim se predsjedniku RH Zoranu Milanoviću brani da bude mandatar i premijer buduće Vlade. Nedugo nakon konferencije za medije predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića objavljeno je njihovo obrazloženje

'Smatramo da smo dužni navesti razloge zbog čega se nismo složili s "Priopćenjem i upozorenjem sudionicima u izborima održanim 17. travnja 2024." Ustavnog suda RH pod gornjim poslovnim brojem', navodi troje sudaca u uvodu svog obrazloženja.

'Iz argumenata koji su izneseni u Upozorenju većine, kao i onih koji su bili dio rasprave koja je prethodila donošenju Upozorenja, ne možemo zaključiti da postoje uvjerljivi, a posebno dovoljno ustavnopravno precizno određeni temelji koji opravdavaju ovako dalekosežno postupanje Ustavnog suda. Ovako značajni koraci i korištenje ovlasti koje Ustavni sud ima na raspolaganju nužno traže ne samo primjerenu, već i izričitu te jasnu ustavnopravnu argumentaciju. Pozivanje na odredbe kojima su izražena ustavna načela i vrednote nije dovoljno u ovakvim situacijama. Njihova osnovna karakteristika je visoki stupanj otvorenosti za različita tumačenja, čime je Ustav, u svrhu očuvanja i realizacije njegovih temeljnih ciljeva, nadležnim tijelima osigurao značajan prostor prilagodbe konkretnim povijesnim, društvenim, političkim okolnostima stvarnih situacija.

>>> Pročitajte odluku kojom Ustavni sud zabranjuje Milanoviću da bude premijer

No, ustavna je dužnost nadležnih tijela, a ponajviše Ustavnog suda, da u kontekstu konkretnih okolnosti trenutka u kojem se odlučuje, svoje postupanje, koje opravdava upravo tim ustavnim odredbama, obrazloži jasnim, preciznim i nedvosmislenim ustavnopravnim argumentima i konkretno određenim činjeničnim okolnostima. To je posebno slučaj kada Ustavni sud postupa samoinicijativno bez da je zaprimio prigovor od ovlaštenih aktera koji su sudjelovali u samom izbornom postupku natječući se za povjerenje građana odnosno kada je suočen s javnim kritikama da u prošlosti nije reagirao na slične postupke tadašnjih predsjednika Republike. Ustav se nikad ne koristi. Ustav se uvijek tumači te stoga i obrazloženo, argumentirano primjenjuje', piše troje sudaca.

Njihovo očitovanje završava dosta oštro prema većini sudaca Ustavnog suda:

'Ono što većina u US RH zapravo govori u svome Priopćenju je sljedeće: rezultate izbora ćemo priznati ako premijer bude netko drugi, a ako to bude Zoran Milanović, onda ih nećemo priznati. To Priopćenje je, u stvari, prijetnja i novom Saboru da paze što rade, i koga podržavaju. Ta je prijetnja duboko protuustavna', pišu Abramović, Kušan i Selanec.

>>> Cijelo obrazloženje troje ustavnih sudaca pročitajte u dokumentu u nastavku.