DRAGUTIN LESAR:

'Trg maršala Tita treba preimenovati u Trg žrtava HDZ-a'

30.10.2011 u 15:42

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji 'Nedjeljom u 2', vođa laburista Dragutin Lesar izjavio je da očekuje dva puta više zastupničkih mandata od trenutnih prognoza anketa, koje za laburiste predviđaju tri do šest mjesta u Hrvatskom saboru. Kao jedinu stranku s kojom ne pristaje ni na kakvu suradnju naveo je HDZ, a koliko čvrsto stoji iza te tvrdnje može se vidjeti iz njegovog prijedloga, da bi se Trg maršala Tita trebao preimenovati u Trg žrtava HDZ-a

Za razliku od ostalih vodećih stranaka, Hrvatski laburisti za predizbornu kampanju planiraju potrošiti samo 200 do 300 tisuća kuna. 'Laburisti su stranka koja se iz principa ne želi razbacivati novcima za TV oglašavanja, jumbo plakate, radio nastupe i ostale predizborne taktike kojima obično se služe stranke', rekao je Lesar. 'Za razliku od ostalih, mi nemamo ni 'torbare' ni bogate 'prijatelje' stranke već smo novac prikupili isključivo od donacija, kako simpatizera tako i samih članova Hrvatskih laburista. Predizbornu kampanju ćemo voditi onako kako naš rad funkcionira već dvije godine, a to je direktnim kontaktima i razgovorom s građanima putem volontera, štampanjem letaka koji ne moraju biti raskošni ni skupi, da bi bili zanimljivi već sadržajni', dodao je.

Na izjave da je njegova stranka leglo nepotizma, autokracije i nepoštenja, Lesar odgovara da su takve primjedbe čiste gluposti i politikantsko sakupljanje poena na račun vrijeđanja oponenata. 'Kako stranka koja funkcionira na volonterskoj osnovi može biti nepotistička i autokratska', pita se Lesar ističući da će nakon izbora samo oni koji dobiju mandate primati za to plaću, a rad stranke će i dalje stati na potpuno volonterskoj bazi.

U pogledu suradnje sa strankama nakon izbora, Lesar ističe da je jedina stranka s kojom ne želi imati nikakve veze HDZ. Što se tiče koaliranja s Kukuriku blokom, ono je moguće samo ako oni budu spremni prihvatiti kao svoje i u svoj program uvrstiti do jednog od 10 zahtjeva koje su laburisti postavili. 'Dakle u suradnju ne idemo ni s kim po svaku cijenu, ali ćemo ponuditi ljude tamo gdje se mogu ponuditi konkretni potezi za boljitak Hrvatske', izjavio je Lesar.

Kao jedan od najvažnijih zahtjeva naveo je izravnu demokraciju i obaveznu reformu zakona o raspisivanju referenduma, kao i protivljenje svakoj ideji rezanja mirovinskih fondova. Što se tiče revizije braniteljskih mirovina na kojima se već opekao Milanović, pa se sada ograđuje od bilo kakvih daljnjih revizija istih, Lesar kaže da je osnovna stvar u red dovesti registar branitelja te da se tek onda nešto po tom pitanju može mijenjati.

Lesar podržava ulazak Hrvatske u EU naglašavajući da to nije stoga što misli da sami sebi nismo dobri gospodari, već zato što ćemo od ulaska u EU imati sasvim konkretne prednosti.

Osvrnuo se također i na dovođenje u red financijskih poslova koja, prema njegovim riječima, 'čine otprilike trećinu hrvatskoga proračuna, a ne podliježu oporezivanju'. To znači da imamo oko 35 milijardi kuna u sivoj zoni, što, prema Lesaru, prerazorno djeluje na naše gospodarstvo u cjelini. 'Tu također Hrvatska itekako puno od EU-a može naučiti jer, dok su tamo rasprave i rad na tome da se takva poslovanja oporezuju, kao i da su banke prevažne institucije da bi se njihovo vođenje prepustilo samo bankarima, u Hrvatskoj je to apsolutna tabu tema i o tome se neka ozbiljnija rasprava ne može ni otvoriti', kaže Lesar.

Na pitanje kako će osobne nesuglasice između njega i njegovog bivšeg stranačkog kolege Radimira Čačića utjecati na rad buduće možebitne koalicije laburista i Kukuriku bloka Lesar je rekao da nema namjeru dopustiti da tako nešto stoji na putu normalnom funkcioniranju rada u Saboru te da se prema svom angažmanu u Saboru namjerava odnositi profesionalno, što uplitanje osobnih nesuglasica s nekim nije.

Na pitanje što misli o općoj atmosferi među građanima da će se 4. prosinca dogoditi nešto spektakularno Lesar je odvratio da je to nemoguće sada tvrditi, ali će se nakon 4. prosinca definitivno, kao i nakon svakih izbora vrlo brzo moći vidjeti kojim ćemo smjerom krenuti i kakve rezultate moći očekivati.