FRANCOIS HOLLANDE

'Trebamo intervenirati u Siriji, to je čast UN-a'

25.09.2013 u 09:09

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je Ujedinjene narode (UN) da interveniraju u Siriji te pozvao Iran da poduzme konkretne korake kada je u pitanju nuklearni program, prenosi Anadolu Agency (AA)

Na Općoj skupštini UN-a, Hollande je rekao da sirijska kriza traje godinama te pozvao UN na intervenciju.

'Trebali bismo intervenirati. To je čast UN-a. Sirijski predsjednik Bašar Al-Asad bi treba momentalno podnijeti ostavku. Turska i Libanon pate zbog velikog broja sirijskih izbjeglica. Dokle god traje ova kriza, situacija je opasna za obje zemlje', poručio je Hollande.

On je također kazao da iranske vlasti moraju pokazati da ne razvijaju nuklearno oružje te da bi bilo moguće da slijedi civilni program. On je pozvao iranske vlasti da poduzmu konkretne korake po tom pitanju.

Ban Ki-moon: Jedino je rješenje za Siriju političko rješenje

U obraćanju na 68. sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, generalni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon kazao je da međunarodna zajednica mora pred pravdu izvesti odgovorne za kemijski napad u Siriji, prenosi Anadolu Agency (AA).

On je istaknuo da je mir u regiji ozbiljno poljuljan zbog situacije u Siriji, dodavši da su svi bili svjedoci najgoreg kemijskog napada na civile u posljednjoj četvrtini stoljeća.

Naglasivši da međunarodna zajednica mora biti odlučna u tome da na siguran način uništi kemijsko oružje u Siriji, Ban Ki-moon je rekao da bi takav čin bio zabrinjavajući u sadašnjoj situaciji u Siriji:

'Mnoga ubojstva u Siriji vrše se konvencionalnim oružjem. Pozivam zemlje koje oružjem snabdijevaju Siriju da to prestanu. Ponavljam da Vijeće sigurnosti UN-a mora donijeti odluku u vezi sa Sirijom i pozivam sirijske vlasti da poštuju ljudska prava.'

Ističući da se ne treba sprečavati humanitarnu pomoć koja se pruža Siriji, Ban Ki-moon je rekao da se moraju zaustaviti uhićenja i pritvori koji nisu u skladu s međunarodnim zakonom te da zatvorenike treba osloboditi.

'Pogrešna je slika o vojnoj pobjedi, jedino rješenje je političko rješenje', poručio je on.

Osvrnuvši se na pitanje Palestina-Izrael, Ban Ki-moon je iskazao zadovoljstvo zbog ponovnih mirovnih pregovora te za obje strane poručio da se moraju ponašati kao vođe, što je jako važno za regiju.