Hrvatski suverenisti

'Tražimo da se u naše zakonodavstvo uvede institut opoziva predsjednika Republike'

02.05.2020 u 14:33

Bionic
Reading

Hrvatski suverenisti zatražili su u subotu uvođenje instituta opoziva predsjednika Republike u zakonodavstvo, kako bi građani putem referenduma imali mogućnost opozvati izabranog predsjednika jednom u pet godina njegova mandata

"Tražimo da se u naše zakonodavstvo uvede institut opoziva predsjednika Republike. Mi smo napravili novelu zakona o izboru predsjednika u kojem se regulira postupak opoziva predsjednika. Stvar je jasna da je to demokratsko pravo naroda, ako ima pravo birati, ima pravo i opozvati", rekao je novinarima član Hrvatskih suverenista Pero Kovačević.

Također bi zakonski odredili da se opoziv može sazvati samo jednom u pet godina predsjedničkog mandata.

"Jednako tako ćemo u pravni sustav uvesti i opozive drugih dužnosnika, jer moraju biti odgovorni prema onima koji su ih izabrali", istaknuo je Kovačević.

Na konferenciji za novinare su također kako kažu, htjeli skrenuti pozornost na "igrokaz" predsjednika Republike Zorana Milanovića i Vlade Andreja Plenkovića na 25. obljetnici Vojno-redasstvene operacije Bljesak u petak u Okučanima, gdje je Milanović napustio događaj jer je u povorci vidio oznake s porukom "Za dom spremni".

"Treba reći da je znakovlje HOS-a legitimno i zakonito. Prvog listopada 1991. predsjednik Franjo Tuđman donio je zapovijed o uključivanju postrojbi HOS-a u sustav HV-a u operativne zone. Sve postrojbe imaju svoje znakovlje, tako je i postrojbama HOS-a 1994. odobreno znakovlje kao ratne postrojbe pobjedničke Hrvatske vojske", objasnio je Kovačević.

Dodao je da su postrojbe HOS-a u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja, udruge su registrirane prema Zakonu o udrugama te kao takve imaju i svoj grb.

"Netočno je što govori Zoran Milanović i što se pojavljuje na javnoj sceni, da je ovdje riječ o oznakama ustaških postrojbi. Ovdje je riječ o oznakama ratne postrojbe HV-a. Ne možemo govoriti o HOS-u u Domovinskom ratu s aspekta Drugog svjetskog rata. Za nas, ishodište današnje Hrvatske nije Drugi svjetski rat, nego Domovinski", naglasio je Kovačević.

Umirovljeni general Željko Sačić naglasio je da se iz cijele situacije može zaključiti da se zakoračilo u izbornu kampanju.

"HDZ to već duže vrijeme vodi, djelomično upotrebljava ili zloupotrebljava Stožer civilne zaštite. Jučer je u potpunosti pokazao svoje lice. Podjela hrvatskog društva isključivo je dosad išla u korist HDZ-u. Mi, Suverenisti svakako osuđujemo Milanovićev neutemeljen i skandalozan istup, ali nećemo ni HDZ-u dozvoliti da zloupotrebljava nezadovoljstvo hrvatskog naroda i prikazuje sebe kao istinskog zaštitnika nacionalnih i ustavnih vrednota", ustvrdio je Sačić.

Istaknuo je da uz opoziv imaju i "prvu pomoć" svim domoljubima i Hrvatima i braniteljima u borbi protiv Milanovića.

"Da ga ignoriramo, da ne dolazimo u posjete na Pantovčak, da ignoriramo zahtjeve za dodjelom odličja i priznanja, da mu okrenemo leđa bilo gdje kada dođe na službeni događaj obilježavanja žrtve iz Domovinskog rata", poručio je Sačić.

Dodao je da Milanoviću moraju pokazati da nije dobrodošao u njihovu sredinu gdje komemoriraju njihove žrtve i slave njihove pobjede.

"Međutim, kažem, prva pomoć naša je, pozivam sve, i u Oluji, na sve ostale obljetnice, okrenimo mu leđa, izgradimo, figurativno kažem, oko njega sanitarni kordon, ne dozvolimo da zloupotrebljava i vrijeđa naše žrtve", zaključio je Sačić