Sv. Ilija otvorio Pandorinu kutiju

Traži se besplatan prolaz kroz tunel Učka i preko Krčkog mosta

22.01.2018 u 19:21

Bionic
Reading

Županijska skupština Primorsko-goranske županije već bi na prvoj idućoj sjednici trebala odlučivati o prijedlogu Primorsko-goranskog saveza (PGS) da se i u toj županiji ukine naplaćivanje tunelarine lokalnom stanovništvu po uzoru na Splitsko-dalmatinsku županiju, koja se izborila za to da se ne plaća prolaz kroz tunel Sv. Ilija

Krčki gradonačelnik i predsjednik PGS-a Darijo Vasilić kaže za tportal da je prijedlog uredno urudžbiran u protokolu Županije i očekuje da će inicijativa koju je već podržao SDP-ov župan Zlatko Komadina, a o kojoj je pozitivno govorila i Mostova Ines Strenja Linić, biti jednoglasno usvojena u skupštini sredinom veljače.

Vasilić vjeruje da će i HDZ-ovci glasovati za prijedlog jer je na dobrobit lokalnog stanovništva.

PGS-ov čelnik se zalaže za to da se ukine naplata za Krčki most, tunel Učka koji spaja Primorsko-goransku i Istarsku županiju, kao i naplata cestarine za autoceste lokalnom stanovništvu koje iz zaleđa svakodnevno odlazi na posao u Rijeku, a sve pod egidom 'jednakost za sve' po uzoru na Sv. Iliju.

Tunelarinu za Sv. Iliju, koji spaja Imotsku krajinu s Makarskom rivijerom, ukinula je Vlada na prijedlog Ministarstva prema inicijativi splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana.

>>> Župan Boban opet o utjecaju ukidanja plaćanja tunelarine na demografiju

'Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Ministarstvo proslijediti inicijativu Vladi', kazao je Vasilić, aludirajući da činjenicu da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji HDZ na vlasti, kao i na državnoj razini, dok bi u Primorsko-goranskoj županiji morali izaći u susret inicijativi opcije s druge strane političkog spektra.

  • +8
Besplatan promet tunelom Sveti Ilija kroz planinu Biokovo Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Još zanimljivije će biti pratiti kako će se postaviti Oleg Butković, HDZ-ov ministar mora, prometa i veza, koji je rodom upravo iz Primorsko-goranske županije.

Čini se da je Vlada ukidanjem naplate za tunel Sv. Ilija otvorila Pandorinu kutiju.