analiza poteza gradonačelnika

Pretvara li se Tomašević u Bandića? 'Skupljanje smeća s radnicima omogućit će mu lakše pregovaranje'

27.01.2023 u 14:32

Bionic
Reading

Pretvara li se zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u svog prethodnika Milana Bandića? Njegova jučerašnja akcija skupljanja smeća s radnicima Čistoće mnoge je podsjetila na dugogodišnjeg vladara Grada Zagreba, no ako se pita analitičara Ivana Rimca, problem u priči s Čistoćom krije se ipak negdje drugdje

Mnoge je jučer iznenadio potez zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da nakon razgovora s radnicima Čistoće s njima ide i skupljati smeće koje se nagomilalo na ulicama grada u tri dana štrajka.

'Na edukaciji sam kao pomoćni radnik da bih bolje razumio sve probleme s kojima se radnici susreću. Nisam kao Milan Bandić koji je učio radnike kako da nešto rade, ja sam ovdje da naučim', kazao je u četvrtak Tomašević nakon što se pred novinarima pojavio u odori radnika Čistoće i najavio da s njima ide skupljati smeće.

Naime zbog čestih situacija u kojima je bivši gradonačelnik ili kosio travu ili prao šmrkom ulice, mnogi su i Tomaševićevo skupljanje smeća počeli uspoređivati s Bandićevim potezima.

'Taj potez treba razmatrati u kontekstu ukupnog ponašanja Tomaševića u ovom slučaju. Naime pokazalo se izvjesno nesnalaženje ljudi iz Zagrebačkog holdinga kada je došlo do tog bunta - prvo davanje otkaza, pa povlačenje otkaza, pa otkrivanje plaća, pa neotkrivanje. Mislim da je Tomašević, koji je bio na putu kada je sve počelo, vrativši se vrlo rezolutno i oštro reagirao u ovom formalnom dijelu oko prosvjeda napominjući, prvo, da su iznesene platne liste samo u kunama, drugo, da je štrajk nelegalan i da će, ako se nastavi, plaće trebati isplaćivati sindikati i na kraju dajući jasne naznake kako misli riješiti te stvari', pojašnjava za tportal politički analitičar i profesor na Pravnom fakultetu Ivan Rimac.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Naš sugovornik upozorava da svaki bunt, pa i štrajk, ima i emocionalne komponente koje je teško prevladati i racionalno pregovarati, pa u tom smislu treba gledati i Tomaševićevo skupljanje smeća s radnicima.

'Njegov izlazak sa zaposlenicima u skupljanje smeća trebao je dati do znanja da ipak želi vidjeti u kakvim uvjetima rade. Na izvjesni način je to potez koji je vjerojatno smanjio emocionalne tenzije koje su postojale kod zaposlenika Čistoće. Time je distanca između dvije strane smanjena i to sigurno omogućava lakše pregovaranje u daljnjem tijeku postupka', smatra Rimac.

  • +4
Tomašević nosi vrećice s otpadom u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

No Tomaševićevo skupljanje smeća nije prošlo bez komentara. Društvene mreže su se užarile od memeova na kojima su se uspoređivale fotografije Tomaševića i Bandića u 'radnim akcijama', a komentirala je to i oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

'Jučerašnji istupi pojedinih članova Skupštine grada su ne samo zlobni u odnosu na gradonačelnika, nego pokazuju njihovu potpunu nezainteresiranost za rješavanje problema u gradu. Od tih usporedbi s Bandićem i idejom da će on pojesti to smeće, kao što je Bandić govorio da će pojesti snijeg koji je smetao građanima, pa do usporedbi koje su bile vezane za neke druge stvari. Opstruiranje rada Skupštine jer nema gradonačelnika i jer su neke 'ultravažne' teme bile važnije od rješavanja ovog problema u Čistoći pokazalo je koliko su nam ozbiljni zastupnici u Gradskoj skupštini. Dio tih stranaka i njihovih zastupnika solidarizirao se s radnicima Čistoće nadajući se da će taj štrajk biti što duži', napominje Rimac.

  • +2
Bandićeve radne akcije Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Mislim da nema govora o uspoređivanju jer je Bandićevo slikanje vrlo često bilo iscenirano samo da bi se napravile poruke za predizborne kampanje - od hodanja po blatu u Kozari boku do drugih akcija koje su bile marketinški osmišljene s ciljem dizanja rejtinga. Ne vidim ovdje u velikoj mjeri ništa od toga. Dapače, vidim da je u odnosu na neke menadžere u Holdingu Tomašević znatno bolje politički obrazovan i bolje zna upravljati od nekih njegovih menadžera u Holdingu, ali to se i može očekivati za nekoga tko je došao na tako visoku poziciju kao što je gradonačelnik glavnog grada', zaključuje Rimac.