sjednica vlade

Butković o Tomaševićevom skupljanju smeća: 'Oni su kritizirali Bandića da je bio populist, a ovo jest jedna od populističkih metoda'

26.01.2023 u 13:56

Bionic
Reading

Nakon sjednice Vlade novinarima se obratio i potpredsjednik vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković

Butković je nakon sjednice Vlade govorio o i nalazu Državnog inspektorata oko podizanja cijena nakon uvođenja eura.

'Nama je bitno da ovo sve što je Vlada radila da donosi rezultat i mi ćemo na tome raditi', kazao je Butković.

'Očekujemo da se i drugi urazume i da budu realni, pošteni, to očekujemo i od svih u Hrvatskoj', dodao je

'Nema dvocjevki i puški, Vlada mora reagirati u interesu građana', kazao je.

Nova naplata cestarine do sezone 2024.

'U restrukturiranju cestovnog sektora odustali smo od monetizacije prodaje autocesta. Kad govorim o kontekstu zabrane dolaska ljudi na plaže, SDP-ova vlada je 2015. usvojila zakon o pomorskom dobru koji nikad nije usvojen, a kojim se htjelo poticati ograđivanje plaža. Tada je SDP-ova vlada htjela i monetizirati autoceste, pa smo mi od toga odustali i rekli da ih idemo rekonstruirati. U sklopu toga je jedna od mjera i ova nova naplata cestarine. Mi smo trebali to puno prije implementirati, no došla je korona i prihodi HAC-a su pali. Onda je došao NPOO i jedan od udarnih projekata je novi sustav naplate cestarina. To uključuje naplatu cestarine na ono što pokrivaju HAC, ali i koncesionari. Išlo se u javno savjetovanje i natječaj je u tijeku. Cilj je s početkom 2024. imeplemenirati ali očekujem žalbe. Tako da očekujemo da do sezone 2024. to bude implementirano, dakle sustav 'free flow', bez rampi, sustav koji bi povećao sigurnost na autocestama i ne bi bilo više gužvi', poručio je Butković.

  • +13
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Butković o smeću u Zagrebu

'Ovaj Napulj koji je bio u Zagrebu nije dobar za grad ni za građane, ne šalje se dobra odluka. Odgovornost gradonačelnika je uvijek najveća i dobro da je došlo do dogovora. Ovo što će išao skupljati smeće više spada u politički folklor. Jedno je kad ste u oporbi i kada koristite aktivističke metode i kritizirate, a drugo je kad dođete u poziciju da morate donositi odluke. Sve što ste u oporbi zastupali, za operativno voditi grad, morate biti širok čovjek i morate imati puno dobrih suradnika oko sebe da se ovakve stvari izbjegnu', poručio je Butković.

Na opasku da mnogi sada uspoređuju Tomaševića s Bandićem, kojeg su iz Možemo kritizirali zbog populizma, Butković je dodao: 'Može se i tako gledati. Oni su kritizirali bivšeg gradonačelnika da je bio populist, a ovo jest jedna od populističkih metoda'.