SABORSKI ODBOR OBJAVIO POZIV

Tko će se javiti za članstvo u Vijeću za građanski nadzor sigurnosnih službi?

24.02.2016 u 17:04

Bionic
Reading

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost uputio je javni poziv za podnošenje prijedloga za imenovanje predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, a poziv je objavljen na internetskim stranicama Sabora

Mandat prethodnog Vijeća istekao je u listopadu prošle godine i sada je napokon raspisan poziv za nove članove i predsjednika, koji imaju 15 dana od dana objave u Narodnim novinama da se jave Odboru koji je poziv objavio na internetskim stranicama Sabora

Da bi kandidati i kandidatkinje mogli biti imenovani u Vijeće, moraju biti hrvatski državljani i imati visoku stručnu spremu, a među njima najmanje po jedan mora biti diplomirani pravnik, politolog te diplomirani inženjer elektrotehnike.

Predsjednik i članovi Vijeća ne mogu biti članovi užeg rukovodstva političkih stranaka, niti sudjelovati u stranačkim aktivnostima, kao ni politički djelovati u Vijeću. Imenuje ih Sabor na četiri godine i mogu biti ponovno imenovani.

Odbor za unutarnju politiku razmotrit će sve podnesene prijedloge i utvrditi udovoljavaju li kandidati uvjetima iz Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu i Odluke o Vijeću za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija.

Od nadležnih će agencija zatražiti i provedbu temeljne sigurnosne provjere za kandidate te potom utvrditi i Saboru predložiti odluku o imenovanju predsjednika i šest članova Vijeća.

Sredstva za rad Vijeća osiguravaju se u državnom proračunu, a Sabor osigurava prostor i opremu te djelatnike potrebne za rad Vijeća. Članovi Vijeća imaju pravo na naknadu za svoj rad.

Predsjednik i članovi Vijeća dužni su kao tajnu čuvati sve podatke koje saznaju tijekom obavljanja poslova Vijeća, a obveza traje i po prestanku obnašanja dužnosti.

Vijeće, podsjetimo, prati zakonitost rada sigurnosnih službi, prati i nadzire primjenu mjera tajnog prikupljanja podataka kojima se ograničavaju ustavna ljudska prava i temeljne slobode, a o tome prikupljena saznanja i podatke dostavlja u formi obavijesti Vijeću za nacionalnu sigurnost, predsjedniku Sabora, predsjedniku saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost i ravnateljima sigurnosno-obavještajnih agencija.

Vijeće daje i obavijesti o načinu podnošenja zahtjeva građana, državnih tijela i pravnih osoba o zamijećenim nezakonitim postupcima ili nepravilnostima u radu sigurnosno-obavještajnih agencija, osobito u slučajevima kršenja Ustavom zajamčenih ljudskih prava i temeljnih sloboda. O izvršenom nadzoru izvješćuje se podnositelj zahtjeva, a Vijeće se u odgovoru na zahtjev ograničava isključivo na primjedbe postavljene u zahtjevu.