računalna studija

Tjedno testiranje svih stanovnika i dvotjedna izolacija oboljelih ekonomski je najisplativija strategija borbe protiv širenja pandemije

10.02.2021 u 07:45

Bionic
Reading

Ovo je prva studija koja je identificirala isplative strategije zasnovane na lokalnim stopama prijenosa, troškovima testiranja i hospitalizacija te spremnosti društva da plati kako bi se spriječili smrtni slučajevi zbog pandemije Covida-19

Tjedno testiranje na Covid-19, zajedno s dvotjednim razdobljem izolacije za pozitivne slučajeve, može biti najisplativija strategija za borbu protiv širenja SARS-CoV-2 kad je prijenos visok, sugerira studija o modeliranju objavljena u časopisu The Lancet Public Health.

Ovo je prva studija koja je identificirala isplative strategije zasnovane na lokalnim stopama prijenosa, troškovima testiranja i hospitalizacija te spremnosti društva da plati kako bi se spriječili smrtni slučajevi zbog pandemije covida-19.

Studija sugerira da su masovna ispitivanja najbolji način brzog prepoznavanja i izoliranja zaraženih slučajeva dok učinkovita cjepiva ili antivirusni lijekovi ne postanu široko dostupni. Iako je testiranje u početku bilo sporo i relativno skupo, troškovi su se brzo smanjivali, a sad su dostupni i jeftiniji testovi koji daju rezultate u 15 minuta.

Kako bi procijenili ekonomske kompromise širenja i ubrzavanja testiranja na covid-19 u SAD-u, autori su osmislili model tisuću kućanstava koji predstavljao 328 milijuna stanovnika te zemlje. Model je uključivao stope prijenosa na razini populacije i dinamiku virusnog opterećenja - količinu virusa koju proizvode zaraženi ljudi - na individualnoj razini.

Statistički je analizirano osam scenarija, od dnevnih do mjesečnih, zajedno s jednotjednom ili dvotjednom izolacijom potvrđenih slučajeva. Za svaki scenarij autori su pretpostavili da brzi test košta pet dolara i da je društvo spremno potrošiti 100.000 dolara kako bi spriječila potencijalni gubitak godina života zbog covida-19.

Autori su otkrili da je tjedno testiranje najisplativija strategija kod visokog prijenosa zaraze, kad je reprodukcijski broj 2 ili veći. Potom po isplativosti slijedi dvotjedno razdoblje izolacije za potvrđene slučajeve.

Kad je prijenos nizak do umjeren, znači kad je R broj ispod 1,9, najisplativije će biti mjesečno testiranje praćeno tjednom izolacije. Naime, analiza je pokazala da gubitak plaće u drugom tjednu nadmašuje troškove infekcija koje se javljaju u istom razdoblju.

Studija također otkriva da je mjesečno testiranje diljem SAD-a, za što bi bilo potrebno 12 milijuna testova dnevno, isplativije od testiranja samo osoba sa simptomima i njihovih bliskih kontakata. Ovi ekonomski izračuni dakako imaju ograničen opseg, jer uzimaju u obzir samo troškove testiranja i gubitak plaće tijekom izolacije.

'Iako se troškovi masovnih ispitivanja mogu činiti visokima, to je najisplativiji način spašavanja života i ublažavanja posljedica pandemije dok se ne cijepi puno više ljudi', kaže profesorica Lauren Ancel Meyers sa Sveučilišta Austin u Teksasu.