apel znanstvenika

Covid-19 može negativno utjecati na kvalitetu sperme i smanjiti plodnost muškaraca: 'Muški reproduktivni sustav je visoko ugrožen'

29.01.2021 u 12:06

Bionic
Reading

Prema rezultatima istraživanja, objavljenog u časopisu Reproduction, Covid-19 može negativno utjecati na kvalitetu sperme i smanjiti plodnost kod muškaraca

Netom objavljena njemačka studija ukazuje da infekcija Covidom-19 može uzrokovati povećanu smrt spermatozoida, upalu i oksidativni stres, što rezultira nižom kvalitetom sperme i potencijalno smanjuje plodnost.

Ova otkrića pružaju prvi, izravni eksperimentalni dokaz da bi Covid-19 mogao ciljati i oštetiti muški reproduktivni sustav te sugeriraju da bi nakon infekcije trebalo procijeniti reproduktivnu funkciju muškaraca kako bi se otkrili i izbjegli daljnji problemi s plodnošću.

Nije ovo prva studija koja je utvrdila da koronavirus može zaraziti muške reproduktivne organe, narušavajući razvoj spermatozoida i poremetiti reproduktivne hormone. Ta otkrića sugeriraju da je muški reproduktivni sustav potencijalno ranjiv na infekciju Covidom-19, međutim učinci virusa na reproduktivnu funkciju muškarca dosad nisu bili jasni.

Doktorand i vodeći istraživač Behzad Hajizadeh Maleki i njegov tim sa Sveučilišta Justus-Liebig istraživali su učinak infekcije Covidom-19 na plodnost muškaraca procjenjujući markere upale, oksidativnog stresa, smrti sjemenih stanica i kvalitete sjemena. Analiza je rađena u intervalima od 10 dana tijekom 60 dana praćenja, kod 84 plodnih muškarca s potvrđenim Covidom-19.

Kod muškaraca s Covidom-19 biljezi upale i oksidativnog stresa u stanicama sperme bili su značajno povećani, za više od 100 posto u usporedbi s kontrolnom skupinom. Aktivirani su putevi koji olakšavaju smrt spermija, koncentracija sperme višestruko je smanjena, baš kao i njihova pokretljivost i oblik stanice.

Ovo stanje predstavlja oligoastenoteratozozoospermiju, jedan od najčešćih uzroka subfertilnosti, manje plodnosti kod muškaraca.

'Ovi učinci na stanice sperme povezani su s nižom kvalitetom sperme i smanjenim potencijalom plodnosti. Iako su se ti učinci s vremenom imali tendenciju poboljšanja, ostali su značajno i nenormalno veći kod pacijenata s Covidom-19, a veličina tih promjena također je povezana s težinom bolesti', komentira Maleki.

Ova nova otkrića pokazuju da će muškarci koji se oporavljaju od Covida-19 možda biti manje plodni zbog abnormalno niske kvalitete sperme. To sugerira da bi reproduktivnu funkciju trebali pratiti i procjenjivati zdravstveni radnici nakon infekcije kako bi se u budućnosti otkrili i izbjegli ozbiljniji problemi s reprodukcijom.

'Rezultati sugeriraju da bi se muški reproduktivni sustav trebao smatrati ranjivim u infekciji Covidom-19 i da bi ga Svjetska zdravstvena organizacija trebala proglasiti visoko ugroženim', smatra Maleki.