KRŠENJE ZAKONA ILI KAMPANJA?

Tisućljetne lunjske masline u epicentru afere

  • Autor: L.A.
  • Zadnja izmjena 23.03.2013 09:09
  • Objavljeno 23.03.2013 u 09:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Najveći i najstariji maslinik na svijetu, onaj u Lunu na otoku Pagu sa stablima starim i nekoliko tisuća epicentar je nove afere. Za projekt 'Vrtovi lunjskih maslina' Turistička zajednica grada Novalje na otoku Pagu povukla je 447.060 eura iz pretpristupnog programa Europske unije IPA. U projektu ukupne vrijednosti 596.080 eura, koji EU sufinancira sa 75 posto, trebalo se zaštititi tisućljetno prirodno stanište lunjskih maslina, urediti pristupna infrastruktura unutar maslinika te razviti turističko-edukativni sadržaji. Turističke zajednice grada Novalje pokriva 10 posto projekta, a preostalih 15 posto Grad Novalja. I sve bi to bilo pohvalno da nije riječ o nezakonitoj gradnji i samovolji lokalnih čelnika, upozoravaju aktivisti pokreta Occupy Croatia

'Osim što su projekt zamislili prema isključivo vlastitom interesu od samog početka jedinica lokalne samouprave kao investitor krenula je s nizom kršenja zakona, što je dovelo do zabrane gradnje. Država je svojom sporošću i ignorantskim stavom prema kršitelju zakona doprinijela tome da se novci Europske unije rasipaju nezakonito. Priča o lunjskom masliniku od početka je primjer otimačine, kada oni koji imaju vlast u svojim rukama postupaju kako ih je volja istovremeno gazeći prava običnih ljudi', tvrde aktivisti.

'U nagodbi s državom Grad Novalja preuzeo je polovicu od 98 000 četvornih metara državnog teritorija lunjskog maslinika, iako smo mi mještani u tom trenutku bili u sudskom procesu dokazivanja vlasništva nad tim područjem. Taj proces podrazumijeva i proces mirenja. Dok je on trajao Državno odvjetništvo je Gradu Novalji prepustilo vlasništvo na polovici čestice. Gradnja recepcije na ulazu u maslinik krenula je, a da prethodno nisu obaviješteni svi suvlasnici tog područja, pa nisu mogli niti dati svoju suglasnost,a nije niti upućen javni poziv vlasnicima susjednih parcela,kojih ima više od 40, za očitovanjem o gradnji, što je investitor bio dužan po zakonu učiniti. Idejni projekt nije nikome dostavljen na uvid, i nije održana nikakva javna rasprava o ciljevima projekta kako bi domicilni maslinari stekli uvid u planove koji po našem mišljenju mogu bitno utjecati na naša prava u gospodarenju tim područjem. Tražili smo odgodu postupka izdavanja građevinske dozvole zbog povrede procedure ishodovanja iste, no nadležni je referent Odsjeka za graditeljstvo ispostave Novalja ignorirao žalbu mještana iako ju je bio dužan procesuirati u roku od 30 dana. Štoviše, krajem rujna 2012. godine stavili su pečat pravovaljanosti na građevinsku dozvolu za gradnju recepcije iako su bili dužni prije tog čina razmatrati našu žalbu, te smatramo da je građevinska dozvola zbog procedure protivne zakonskim odredbama nezakonita, što automatski i građevinu građenu sa takvom dozvolom čini nezakonitom', kazuje nam Želimir Badurina, suvlasnik jedine uljara na otoku Pagu smještena u Lunu na rubu najstarijeg maslinika u Hrvatskoj

Gradnja je uskoro započela. Mještani su reagirali prijavom bespravne gradnje građevinskoj inspekciji. Uz sve to investitor nije prijavio prijaviti početak gradnje, osigurao gradilište niti postavio ploču, napravivši time niz novih prekršaja. Pet mjeseci nakon prijave nezakonite gradnje, nakon upornog inzistiranja mještana građevinska inspekcija izlazi na teren i stavlja zabranu radova.

'Ministarstvo graditeljstva je naložilo izlazak na teren, a građevinski inspektor se pojavio tek kada sam ga uzeo za ruku i doveo do Luna. Premda još nije izdano službeno rješenje, na licu mjesta je usmeno rekao da je gradilište zatvoreno te da se na njemu mogu izvoditi samo sitni obrtnički radovi. Kako je recepcija izgrađena do krova, ostalih radova ni nema pa se praktički stanje na terenu nije ni promijenilo. Na naše je inzistiranje na zgradu stavio ploču koja označava da je gradilište zatvoreno. Rješenje još uvijek čekamo. Najviše boli što se cijeli ovaj cirkus financira novcima Europske unije. Bojimo se za našu budućnost i budućnost onoga što smatramo našim vlasništvom', - rekao je Badurina.

U Gradu Novalji tvrde kako većina građana Luna podržava projekt, a dizanje prašine pripisuju skorašnjim lokalnim izborima.

'Prije deset godina Grad Novalje je zajedno sa mještanima Luna uredio oko 2,5 km ceste u tom masliniku. Grad je za to izdvojio oko 250 tisuća kuna. Nitko se nije bunio, dapače. Sada smo vidjeli priliku da napravimo još oko 2 km novih putova te uredimo, ukupno 7 km putova novcem Europske unije. Tadašnja situacija je bila da su turisti koji su dolazili vidjeti stare lunjske masline bili prepušteni sebi. Došli bi na Lun i lutali šumom. Htjeli smo uredit prometnice kroz maslinik bez korištenja asfalta ili betona odnosno makadamom. Zamislili smo malu recepciju veličine oko 150 metara četvornih s podrumom i prizemljem. Tu smo predvidjeli urediti prezentacijsku salu gdje bi turisti mogli dobit brošuru, suvenir i slični promidžbeni materijal. Zamisao je bila nabaviti dva vozila na električni pogon koja bi prevozila starije turiste i koje bi Lunu dalo moderan 'fensi' izgled. Plan je uključivao i četiri male kamene kućice do 12 metara četvornih gdje bi lokalne udruge i proizvođači prodavali svoje proizvode. I ništa više od toga. Tada su krenule priče od strane čelnika HSS-a i SDP-a strane Želimira i Roberta Badurine i nekolicine koji ih podržavaju da ćemo raditi apartmane, ugostiteljske objekte, novo Zrće i tko zna što još', govori rukovoditelj Odsjeka za gospodarstvo, gradske naknade i društvene djelatnosti Grada Novalje Marijan Šuljić

Tvrdi kako nije istina da se radi o nezakonitoj gradnji te da Grad ima pravovaljanu građevinsku dozvolu sa datumom konačnosti krajem 2011. godine. 'Žalba je stigla osam mjeseci nakon tog datuma i sada je u Ministarstvu te očekujemo da će biti odbačena. Svi vlasnici su dali suglasnost. Nikako se ne radi o broju od 40 vlasnika. Posjednici koji nisu vlasnici, a to svoje vlasništvo sada dokazuju na sudu, tada nisu bili stranka u postupku. Projekt je napravljen godinu dana prije nego što je predana tužba te je odobren od strane Europske komisije prije tužbe. Tek kada su čuli da smo dobili novce angažirali su odvjetnika i digli tužbu. Niz je tu neistina. Netočno je da nismo prijavili početak gradnje i da nismo osigurali gradilište i postavili ploču. Nije istina da je građevinska inspekcija zabranila radove. Građevinska inspekcija je utvrdila da u izvedbenom projektu nije prikazan ogradni zid. Dakle, zabrana je došla jer nemamo dozvolu za ogradni zid oko zgrade. Zabrana se ne odnosi na obrtničke radove koji su nastavljeni . Još nismo dobili rješenje od inspekcije. Na isto ćemo se žaliti i vrlo lako dobiti spor jer za objekte do 400 m četvornih nisu potrebni izvedbeni projekti', zaključio je Šuljić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!