TRIBUTE TO EU

Thompson na koncertu pustio Tuđmanov govor o šarenim vragovima!

01.07.2013 u 08:07

  • +12

Koncert Marka Perkovića Thompsona na Poljudu

Izvor: Pixsell / Autor: Pixell

Bionic
Reading

Današnji splitski koncert Marka Perkovića Thompsona počet će pred oko 40.000 gledatelja na Poljudu, mahom mlađe publike

U svečanoj loži zamijećeno je nekoliko poznatih lica s desnice, kao što su umirovljeni generali Ljubo Ćesić Rojs, Mladen Kruljac Rahim Ademi, zatim bračni par Julienne i Zvonko Bušić, sudac Slavko Lozina, Thompsonov kum Mate Bulić. U prvom redu svečane lože sjedi splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, kojega smo pitali zašto nije na svečanosti ulaska Hrvatske u EU.

'U 22 sata odlazim u grad pa se opet vraćam na stadion, a u ponoć ću nastojati biti na Rivi. Volim Thompsona, važna mi je njegova glazba', kazao je Ževrnja. Uz mnoge crne majice bez zabranjene ikonografije, mnogo posjetitelja koncerta ima majice s znakom udruge 'U ime obitelji', koja želi ustavom zaštititi brak isključivo kao zajednicu muškarca i žene. Nikakvi incidenti do početka koncerta nisu zabilježeni.

Na razočaranje publike, koncert nije započeo pjesmom 'Čavoglave' i uzvikom 'Za dom spremni', već pjesmom 'Sokolov krik' i stihovima 'Mi smo ljudi kršćani i nemojmo se mrijet, samo ljubav može spasit ovaj svijet'. Zlatko Vitez će usred koncerta pročitati recital koji je napisao šibenski biskup Ante Ivas

Istina, 'Sokolov krik' tek je pušten s razglasa. Potom je publici pušten i slavni Tuđmanov govor o crvenim, žutim i zelenim vragovima te Judinim škudama... Onda je Thompson stupio na scenu i otpjevao 'Dobrodošli'.

'Europska unija prepoznaje Marka Perkovića Thompsona!' kazao je najavljivač uz podatke o prodaji njegovog albuma u inozemstvu. Poljud nije ispunjen do posljednjeg mjesta. Procjenjuje se da je na tribinama oko 40.000 ljudi. Primjetan je velik broj gostiju iz drugih krajeva Hrvatske i BiH.

'Hvaljen Isus i Marija! Kako vas je lipo vidit!' pozdravio je Thompson publiku nakon nekoliko otpjevanih pjesama s novog albuma.

'Ovakvu atmosferu nikada nisam imao, pa ni na prošlom koncertu na Poljudu. Nadiru sjećanja... Ali sve nas ne okuplja glazba, nego zajedničke vrijednosti i svjetonazor. Ljubav prema Bogu, obitelji, narodu, domovini, čovjeku... Dok je toga, nećemo propasti', kazao je Thompson.

Dosta umjeren, pjevač je očito ispoštovao dogovor sa splitskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom - s njime se čuo uoči koncerta i obećao da će sve proći u 'građanskoj atmosferi'. Ne čudi, sam Baldasar je prije izbora bio izjavio da mu se 'sviđaju neke Thompsonove pjesme'.
A u samom centru grada, pak, potpuno drugačija slika: tisuće Splićana i turista uživaju u mahom klapskoj glazbi koja se izvodi na nekoliko trgova.

U Dioklecijanovim podrumima predstavnici nacionalnih manjina časte građane svojim tradicionalnim kolačima, u ribarskoj lučici Matejuška pjevaju se karaoke, a točno za ponoć najavljen je veliki vatromet i gradonačelnikova čestitka.