brexit

Theresa May prima glavnog pregovarača EU-a Michela Barniera

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 05.02.2018 11:09
  • Objavljeno 05.02.2018 u 11:09
Britanska premijerka May prima glavnog pregovarača EU-a Michaela Barniera

Britanska premijerka May prima glavnog pregovarača EU-a Michaela Barniera

Izvor: Reuters / Autor: Phil Noble

Britanska premijerka Theresa May prima u ponedjeljak u Londonu glavnog pregovarača EU-a Michela Barniera, u napetom ozračju unutar konzervativne vlade oko pravca kojim bi trebao ići Brexit

Barnier će razgovarati i s britanskim ministrom zaduženim za Brexit Davidom Davisom. To je prvi put od početka pregovora da se njih dvojica susreću u britanskom glavnom gradu kako bi razgovarali o Brexitu. Dosad su se uvijek susretali u Bruxellesu.

Razgovori će se voditi o 'razdoblju provedbe Brexita i budućim etapama izgradnje novog partnerstva između EU-a i Velike Britanije', priopćila je britanska vlada.

U prosincu su London i Bruxelles zaključili preliminarni dogovor o Brexitu te se sada moraju dogovoriti o tranzicijskom razdoblju nakon Brexita i budućem odnosu.

Razgovori u Londonu održat će se uoči novog pregovaračkog kruga, od utorka do petka u Bruxellesu.

  • +5
  • +2

Theresa May održala govor o Brexitu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Od utorka do četvrtka rasprave između europskog i britanskog izaslanstva vodit će se o tehničkim aspektima izlaska Britanije iz EU-a te prijelaznom razdoblju koje bi trebalo početi dan nakon Brexita, predviđenog za 29. ožujka 2019., i trajati dvije godine.

Petak će biti posvećen susretu koordinatora dviju strana koji će Londonu omogućiti da iznese svoja očekivanja o budućim odnosima.

Razdoblje tranzicije sporno je unutar konzervativne stranke Therese May. Zastupnici strahuju jer će Velika Britanija morati nastaviti poštivati europska pravila tijekom tog razdoblja ali neće imati prava koje imaju ostale članice EU-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!