OTKLON OD EU PREMA ISTOKU

May dovela u Kinu najveće britansko izaslanstvo do sada

31.01.2018 u 09:28

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May doputovala je u srijedu u Kinu u službeni posjet, u trenutku kad želi ojačati trgovinske odnose Velike Britanije sa stranim zemljama s perspektivom razdoblja nakon Brexita

May je posjet počela u velikom industrijskim gradu Wuhanu a u Kini će ostati do petka. Zamišljeno je da se posjetom produbi novo 'zlatno doba' kinesko-britanskih odnosa, po kineskom ministarstvu vanjskih poslova.

Britanska čelnica u srijedu će doći u Peking gdje će razgovarati s kineskim premijerom Li Keqiangom.

U četvrtak će se susresti s predsjednikom Xi Jinpingom, a posjet će u petak završiti u Šangaju.

Do putovanja u Kinu Therese May dolazi u trenutku kad izlazak njezine zemlje iz Europske unije puni naslove britanskog tiska.

Gornji dom britanskog parlamenta počeo je u utorak razmatranje nacrta zakona o povlačenju iz EU-a, ključnog teksta koji bi trebao izazvati žive rasprave.

  • +8
Theresa May Izvor: Reuters / Autor: TOBY MELVILLE

Vlada Therese May u neprilici je zbog objavljivanja u medijima unutarnjeg izvješća o Brexitu. Po tom dokumentu, britansko gospodarstvo pretrpjet će štetu nakon izlaska iz EU-a, predviđena u ožujku 2019., kakav god bio tip zaključenog sporazuma.

Premijerka je stigla u Kinu u društvu supruga Philipa Maya i predstavnika približno 50 tvrtki i organizacija. Radi se o najvećem izaslanstvu ikada poslanom u inozemstvo u službeni posjet.

Theresa May raspravljat će tijekom svojeg boravka i o nekoliko drugih tema, poput klimatskih promjena i Sjeverne Koreje.

Kina se pak, sa svoje strane, nada dobiti podršku Velike Britanije za svoju inicijativu 'Novih puteva svile"' ogromnog plana ulaganja u infrastrukturu, posebice u Aziji, Africi, Bliskom istoku i Europi.