U OČIMA DRUGIH

Svjetske agencije o proslavi Oluje: Milošević u Kninu - važan korak prema pomirenju

05.08.2020 u 16:17

Bionic
Reading

Svjetske agencije u izvješćima u srijedu o proslavi 25. godišnjice odlučujuće pobjede u hrvatskom ratu za neovisnost 1991-95, u prvi plan stavljaju činjenicu da je na obilježavanju vojne akcije "Oluja" prvi puta nazočio visoki predstavnik srpske manjine

Godišnje okupljanje, piše Reuters, državnih i vojnih dužnosnika te ratnih veterana održava se u Kninu, bivšem uporištu pobunjenih Srba koji su se usprotivili odcjepljenju Hrvatske iz Jugoslavije, a danas je tom skupu nazočio i Boris Milošević, jedan od četvorice zamjenika premijera u novoj vladi i član stranke srpske manjine SDSS.

"Odlazak u Knin za mene nije lak zbog moje osobne tragedije i zbog svih Srba koji su izgubili nekoga u Operaciji Oluja. Ali nakon 25 godina, potrebno je zaustaviti mržnju", kazao je Milošević, prvi službeni predstavnik srpske manjine ikada na službenoj proslavi Oluje u Kninu.

Reuters podsjeća da je u razdoblju nakon ofenzive došlo do paljenja i pljački srpske imovine te ubojstava velikog broja civilnog srpskog stanovništva, većinom starijih, a među kojima je bila i baka Borisa Miloševića.

AFP također u svom tekstu posebice ističe sudjelovanje predstavnika srpske manjine na proslavi Dana pobjede koji je pozdravio "poruku mira i pomirbe".

"Uvjeren sam da je to tek prvi korak", prenosi AFP Miloševićeve riječi.

Agencija piše i o drugoj simboličkoj gesti koja će uslijediti krajem kolovoza kada će ministar obrane Tomo Medved nazočiti ceremoniji u znak sjećanja na šest ubijenih srpskih civila u Gruborima, nakon završetka Oluje.

U Srbiji, političari i provladini listovi su odluku Borisa Miloševića ocijenili "besramnom", navodi AFP.

Agencije prenose i riječi premijera Andreja Plenkovića koji je izrazio žaljenje zbog "svih žrtava, posebice civila i ne samo Hrvata već Srba i ostalih".

"Legitimno pravo na obranu nije i ne može biti opravdanje za nedjelo – te je svaki takav čin bolan za sve obitelji žrtava i ružan ožiljak na pravedno lice i obrambeni karakter Domovinskog rata", prenosi AFP riječi premijera.

Agencija AP piše da se na sudjelovanje srpskog političara na obilježavanju Oluje u Kninu gleda kao na "važan korak prema pomirenju".

  • +22
Polaganje vijenaca državnog vrha i govori Andreja Plenkovića i Ante Gotovine Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

AP nadalje piše da su hrvatski dužnosnici pozvali na premošćivanje nasljeđa rata koji je izbio nakon što je Hrvatska proglasila neovisnost, a etnički Srbi su, uz pomoć susjedne Srbije, uzeli oružje u ruke i zauzeli dijelove hrvatskog teritorija.

"Potpomognuti Beogradom, nacionalistički Srbi su zauzeli trećinu teritorija, proglasili Republiku Srpsku Krajinu (RSK) i protjerali lokalno hrvatsko stanovništvo", također podsjeća Reuters.

AFP navodi da srpska manjina predstavlja 4,5 posto od 4,2 milijuna stanovnika Hrvatske.