nastavljeno suđenje

Svjedokinja na suđenju Hrvatima u Zambiji otkrila tko je doveo djecu iz DR Konga

17.05.2023 u 11:06

Bionic
Reading

Suđenje hrvatskim parovima koji su u Zambiji optuženi za pokušaj trgovine djecom nastavlja se, a ročišta su sazvana za četvrtak te petak, kada bi se trebali saslušavati svjedoci i izvoditi dokazni postupci tužiteljstva i obrane. Na klupi za svjedoke našla se asistentica imigracijske službe Precious Nkamba

Asistentica imigracijske službe Precious Nkamba sa sjedištem u Sakaniji na jugu DR Konga, na granici sa Zambijom, upravo svjedoči da je djecu do granice dovela osoba iz veleposlanstva DR Konga. Djeca su preko te granice ušla u Zambiju.

Hrvati u Zambiji prvi put imaju pet odvjetnika, javlja novinarka za 24 sata koja prati suđenje u Ndoli.

S Hrvatima su u sudnici Visokog suda prošlog tjedna sjedili i Gloria Sondoyi Sakulenga, zambijska imigracijska službenica koju se tereti u istoj optužnici, a državni odvjetnik zatražio je pak od Visokog suda da se u tu optužnicu uključi i Stevena Muliju, službenika za ugostiteljstvo iz DR Konga.

Hrvati su zatražili prevoditelja, što im je Visoki sud u Ndoli prošlog tjedna i dopustio, pa je tako u svojstvu prevoditelja bio Tomislav Bošnjak, veleposlanik RH u Egiptu. To je prvi put da im je neki hrvatski veleposlanik bio u sudnici.

Očekuje se da cijeli sudski proces završi u roku od mjesec dana, tako da bi Hrvatima presuda mogla biti izrečena već 8. lipnja, a možda neće ni doći do nje.

Izvori iz zambijskog pravosuđa objasnili su cijeli pravosudni proces koji se potpuno razlikuje od hrvatskog načina suđenja. Kod njih sve ide po brzom postupku, što su 24sata otkrila prije nekoliko mjeseci, kad im je zambijski odvjetnik John Kayuni rekao da suđenje u Zambiji u prosjeku traje tri tjedna.

'Svakog prvog u mjesecu sutkinja ili sudac Visokog suda sazovu 30-ak slučajeva koje su dobili, potom se optuženima čita optužnica te se oni nakon toga izjašnjavaju o tome osjećaju li se krivima ili ne. Sutkinja je tako i u ovom slučaju odredila daljnje datume suđenja, i to za drugi tjedan. Tako će se iduću srijedu, četvrtak i petak saslušavati svjedoci tužiteljstva. Cijelo suđenje traje mjesec dana. Postoji opcija da se suđenje prebaci i na idući mjesec ili da se dodaju dva do tri dana ako se trebaju ispitati još neki svjedoci. Međutim sudovi u Zambiji dan za danom brzo odrađuju sudski proces i ne daju da se gubi vrijeme. Nakon što sutkinja sasluša sve svjedoke tužiteljstva, odlučuje ima li potrebe za iznošenjem obrane. Naime, ako odluči da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati optužbe, prekida suđenje i obrana se ne iznosi, a optuženi se oslobađaju svih optužbi', objasnili su za 24 sata.