novo ročište

Nastavlja se suđenje Hrvatima u Zambiji, Pernar zbog malarije neće svjedočiti

17.05.2023 u 09:27

Bionic
Reading

Suđenje hrvatskim parovima koji su u Zambiji optuženi za pokušaj trgovine djecom nastavlja se, a ročišta su sazvana za četvrtak te petak, kada bi se trebali saslušavati svjedoci i izvoditi dokazni postupci tužiteljstva i obrane

Kao jedan od svjedoka tužiteljstva trebao bi se pred sudom pojaviti i Ivan Pernar, bivši saborski zastupnik koji se već dva mjeseca nalazi u Zambiji i tvrdi da ima saznanja o ovom slučaju. No Pernar neće biti saslušan danas jer se zarazio malarijom, piše Jutarnji list. Na svojem kanalu na Telegramu obavijestio je pratitelje da je dobio malariju i da bi se pred sudom mogao pojaviti u četvrtak ili petak.

Prošli tjedan Hrvati, kao i još dvije osobe povezane sa slučajem posvojenja mališana iz DR Konga, izjasnili su se da nisu krivi pred Visokim kaznenim sudom u Ndoli, na kojem je održano prvo ročište nakon što je suđenje prebačeno s nižeg na viši sud.

  • +14
Hrvati optuženi u Zambiji Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi

Tada je i spojena optužnica. Državni tužitelj od sutkinje Mary Mulanda tražio je da se s osam Hrvata na istoj optužnici nađu Steven Mulija, 43-godišnji ugostiteljski djelatnik iz DR Konga koji živi u Zambiji, a za kojeg se smatra da je mozak operacije posvajanja, te 36-godišnja Gloria Sakulenga, viša imigracijska službenica. Sud je to odobrio, a svih 10 optuženih izjasnilo se da nisu krivi. Sve ih se tereti po četiri točke optužnice za pokušaj trgovanja kongoanskom djecom.