PROMIJENIO MIŠLJENJE

Svjedok obrane Gotovine priznao masovni palež

24.06.2009 u 18:09

Bionic
Reading

Svjedok obrane generala Ante Gotovine Boris Milas proturječno je u srijedu pred Haškim sudom govorio o razmjerima paleži nakon Oluje, ustvrdivši najprije da to nije bila masovna pojava, ali je, suočen s dokumentima, promijenio mišljenje

ZAGREB - Svjedok je ispričao što je vidio od 10. do 12. kolovoza 1995. u mjestu Kistanju i rekao da je gorjelo pet do šest kuća u središtu mjesta i jedna do dvije izvan središta. 'Dakle, ukupno desetak', što on ne smatra 'općom i raširenom pojavom'.

Na temelju dokumenta civilne policije, sudac Alphonse Orie pitao ga je smatra li točnim podatak o tisuću paljevina, na što je on odgovorio da je 'to zasigurno točan podatak', ali 'taj je dokument sastavila civilna policija koja je išla u svaki zaselak'. Na Oriejevo pitanje bi li to onda smatrao masovnom pojavom, svjedok je potvrdno kimao glavom.

Po riječima svjedoka, civilna je policija imala dojavu da su palile osobe za koje nije nedvojbeno utvrđeno da su bili pripadnici HV-a. Odvjetnik Mišetić inzistirao je na objašnjenju zašto je bilo važno da se zna jesu li palili civili ili pripadnici Hrvatske vojske.

Svjedok obrane generala Gotovine rekao je da je to važno zbog nadležnosti. 'Ako je bio vojnik, nadležnost je nedvojbeno bila vojne policije, a ako nije, vojni sud nije ni stvarno ni mjesno nadležan za postupanje', rekao je Milas koji je i danas časnik Hrvatske vojske, a za Oluje bio je načelnik službe za suzbijanje kriminaliteta 72. bojne vojne policije.

Trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku sudi se u Haagu za zločine počinjene u kolovozu 1995. tijekom Oluje i neposredno poslije te vojne akcije.

Mišetić je pitao i tko je imao ovlasti da smjenjuje ili unapređuje ljude. Svjedok je odgovorio da je načelnik odjela kriminalističke vojne policije mogao predlagati mjere načelniku Uprave vojne policije, a prijedlog je mogao podnijeti i zapovjednik 72. bojne vojne policije načelniku Uprave.

Isto je bilo i sa sankcijama, rekao je svjedok. 'I u smislu sankcioniranja ponašanja koja nisu u skladu s pozitivnim zakonskim propisima ili izdanim zapovijedima, to je također bilo u liniji vojne policije', rekao je.

'Je li vas general Gotovina mogao smijeniti ili provesti druge izmjene u službi za suzbijanje kriminaliteta 72. bojne vojne policije', pitao je Mišetić. 'Nije mogao jer su se i te stvari rješavale isključivo u liniji (zapovijedanja) vojne policije', rekao je Milas.

Obrana trojice optuženih hrvatskih generala završit će iznošenjem dokaza u prvom ili drugom tjednu rujna, najavio je u srijedu odvjetnik generala Ante Gotovine Luka Mišetić.