BLIZU, DALEKO, NAJDALJE

Svi su se proglasili pobjednicima, no pogledajte tko su najveći gubitnici europskih izbora

28.05.2019 u 19:09

Bionic
Reading

HDZ, Most i Marijana Petir najveći su gubitnici europarlamentarnih izbora, ali nisu jedini. Lista gubitnika duža je nego što se čini na prvi pogled. Stvari se na političkoj sceni već neko vrijeme mijenjaju, a euroizbori su to i potvrdili

Tako blizu, a tako daleko. Dugo će tako o europskoj izbornoj noći razmišljati HDZ, Sunčana Glavak (HDZ), Marijana Petir (kandidatkinja istoimene liste), Most nezavisnih lista, ali i Neovisni za Hrvatsku.

Svi oni bili su korak do pobjede/uspjeha, ali su ipak ostali pred vratima Bruxellesa, a samim time postali su najveći gubitnici/tragičari prohladne svibanjske večeri.

HDZ je dugo bio apsolutni pobjednik, da bi gubljenjem jednog mandata u izjednačenom rezultatu sa SDP-om (4:4) zapravo postao gubitnik, a kao krivac za poraz istaknut je crni labud. Posljedično, izvisila je Sunčana Glavak, kojoj je osmijeh titrao dok su pristizali rezultati s terena, no umjesto vedrog postao je kiseo. U EP će tako Romana Jerković iz SDP-a prikupivši tek 1368 preferencijalnih glasova, za razliku od nje, koja ih je imala 9599.

  • +2
Izborni stožer kandidatkinje na EU izborima Marijane Petir Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Ali takva su pravila igre, prema kojima nije prošla ni Marijana Petir kao šesta od 396 kandidata po broju preferencijalnih glasova (40.572) jer je njena lista ostala ispod praga od pet posto zaustavivši se na 4,40 posto. Premda će za sebe reći da je moralna pobjednica nad Krešom Beljakom i Andrejem Plenkovićem, ostaje činjenica da će EP u budućnosti gledati na televiziji.

  • +15
Božo Petrov nije uspio u nastojanju da na četvrtim izborima zaredom ostvari uspjeh Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Ono što se dogodilo Petir dogodilo se i MOST-u - zapeo je na 4,67 posto. Božo Petrov prikupio je 18.160 glasova, ali i Neovisni za Hrvatsku (4,37 posto), koji su se ufali da će preostalo noćno brojanje donijeti promjenu što bi osigurala mandat Bruni Esih (18.784 preferencijalna glasa). Sve je ostalo samo na nadanju.

Međutim, nisu oni jedini gubitnici. U njih se mogu uvrstiti i nekad dvije velike i značajne političke stranke, koje su još uvijek i parlamentarne, ali očito na putu dolje, s kojeg će se teško vratiti.

Od spotova Matije Posavca (HNS) na televiziji niste mogli živjeti. I povukao je Posavec, dohvatio solidnih 14.427 preferencijalnih glasova, više od 50 posto stranačkih, ali semafor je na kraju pokazao 2,60 posto. Manje i od SDSS-a.

Nekad prva opozicijska stranka, HSLS je pao toliko nisko da ga je lakše pronaći krenete li s dna nego s vrha. Mizernih 0,56 posto ukazuje na put bez povratka.

Od Dalije Orešković, bivše predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sprečavanju sukoba interesa, posljednjih mjeseci niste mogli pobjeći. Bila je na svim TV programima, u svim medijima. Bez mrlje iza sebe, mnogi su se kladili da će biti dark horse izbora, ali to je na kraju bio Mislav Kolakušić. Orešković je zaokružilo 13.782 građana, ali START je ostao na 2,02 posto.

  • +9
Izborni stožer BM 365 - Stranka rada i solidarnosti Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Lokalni fenomen BM 365 Stranke rada i solidarnosti nikako da zaživi na nacionalnoj razini. Iako je partner bez kojeg HDZ ne može na državnoj, ali i obrnuto - BM 365 bez HDZ-a na zagrebačkoj razini, stranka Milana Bandića potpuno je potopljena. I dok u državi to nije neko čudo, debakl je doživljen zapravo u Zagrebu, u kojem su bili tek deveta opcija. Nije im pomogla ni najveća količina sredstava prikupljena od donatora. Barem za tu noć prestala je vrijediti ona 'para vrti gdje burgija ne može'.