eu izbori 2019.

Iako neće imati prvog Srbina u Bruxellesu, SDSS je napravio dobar posao - u jednoj županiji našli su se odmah iza HDZ-a

  • Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 28.05.2019 13:23
  • Objavljeno 28.05.2019 u 12:51
Bionic
Reading

SDSS nije prešao izborni prag i dobio prvog Srbina u Europskom parlamentu, ali je napravio dobar posao pred parlamentarne izbore sljedeće godine. U Ličko-senjskoj županiji našli su se odmah iza HDZ-a

Iako je opća ocjena i dojam da je SDSS imao najprepoznatljiviju izbornu kampanju, to im nije pomoglo da dobiju prvog Srbina u Europskom parlamentu.

Unatoč dobro odrađenom poslu, bili su daleko od izbornog praga od pet posto i zaustavili su se tek na desetom mjestu od 33 liste s osvojenih 28.597 glasova, odnosno 2,66 posto. No i to je više od nekih parlamentarnih stranaka koje su odlučile izaći samostalno.

Iza sebe su tako ostavili HNS (2,60 posto), Bandićevu stranku s 1,97 posto, Čačićeve Reformiste s 0,92 posto, HSLS s 0,54 posto i SNAGA-u s 0,34 posto.

U SDSS-u su očito odradili kvalitetan posao i 28.597 glasova dobar su zalog za budućnost. Više od polovice od tih glasova donijeli su Milorad Pupovac (41,72 posto) i Dejan Jović (14,86), koji je bio nestranački čovjek na listi. Ćirilično-latiničnim plakatima uspjeli su skrenuti pozornost na sebe i to ne toliko oni sami, već oni koji su na njima ostavljali fašističke poruke, što je odjeknulo u javnosti pa su uz pomoć toga dobili dodatnu besplatnu reklamu, zbog čega su im naknadno na istim plakatima, opet s dvostrukim pismom, i zahvalili.

  • +9
Izborni stožer SDSS-a Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Gledajući po županijama, dobar posao napravili su u svima u kojima bi se to od SDSS-a moglo očekivati. U Ličko-senjskoj su na diobi drugog mjesta sa SDP-om s osvojenih deset posto i identičnim brojem glasova, 1292. Pobjedu su od 12 gradova/općina ostvarili u četiri: Donjem Lapcu, Udbini, Vrhovinama i na Plitvičkim jezerima.

U Šibensko-kninskoj županiji dohvatili su četvrtu poziciju s 10,25 posto, odmah iza HDZ-a, SDP-a i Hrvatskih suverenista. Na četiri lokacije od njih 20, Biskupija, Civljane, Ervenik i Kistanje, bili su prvi, a u Kninu su se našli iza HDZ-a.

europski parlament

Ovo je 12 zastupnika koji su izabrani da u Bruxellesu predstavljaju Hrvatsku

Pogledaj galeriju

U Vukovarskoj-srijemskoj bili su treći s 12,46 posto, iza HDZ-a i Suverenista, ali ostavivši iza sebe SDP. Identičan je poredak bio i u samom središtu županije - Vukovaru.

SDSS je ostvario dobar zalog za predstojeće parlamentarne izbore pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se postaviti prije njih.