tko će snositi posljedice

Bandić doživio potop u Zagrebu: Bio je toliko ljut da nije ni došao u stranku

27.05.2019 u 16:00

Bionic
Reading

Stranka Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba, doživjela je, malo je reći, potpuni debakl. I dok možda na razini države to nije neočekivano, iznenađuje rezultat u Zagrebu i okolici, gdje su potopljeni

'Stranka koja ima četiri godine, koja je u te četiri godine pobijedila u glavnom gradu i ima gradonačelnika, a relativni je pobjednik u drugom parlamentu Hrvatske, u Gradskoj skupštini, ne može biti zadovoljna rezultatima za europarlamentarne izbore. Ne možemo biti zadovoljni rezultatima izbora za Europski parlament, a nakon analize ćemo vidjeti tko će snositi posljedice', poručio je predsjednik BM-a 365 Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić, koji se jučer nije ni pojavio u stožeru svoje stranke.

Iako su europski izbori ponešto drugačiji od parlamentarnih, a posebno od lokalnih i gotovo ih je nemoguće uspoređivati, ipak daju određenu sliku o raspoloženju birača. A ona za stranku čovjeka čije ime nosi, koji nije bio ni na listi, nije nimalo obećavajuća.

Od 33 liste, koliko ih je bilo na izborima, BM 365 Stranka rada i solidarnosti završila je tek na trinaestom mjestu s 21.175 glasova ili, preciznije, 1,97 posto.

Kada se pogleda Zagreb, koji je Bandićevoj stranci domaći teren, situacija je još gora. Od 229.908 birača koji su izašli na birališta, njih svega 10.292 dala su svoj glas Bandićevim kandidatima ili svega 4,56 posto.

Bandićevci su u Zagrebu završili na devetom mjestu i gledaju u leđa političkim oponentima u Skupštini, poput Neovisnih za Hrvatsku i SDP-a, a preskočila ih je i politička platforma Možemo!, koju je predvodio agilni skupštinski zastupnik Tomislav Tomašević, ali i Živi zid, koji nema svoje ljude u Skupštini.

Ni u drugom prirodnom staništu Bandićeve stranke, Zagrebačkoj županiji, situacija nije bila puno bolja. Završili su na desetom mjestu, a od 79.757 građana koji su izašli na izbore tek njih 2704 ili 3,48 posto dalo je potporu Bandićevoj dvanestorici igrača.

Tek nešto bolje stranka gradonačelnika Zagreba prošla je u Krapinsko-zagorskoj županiji, u koju je puno ulagao posljednjih mjeseci. Od 30.866 glasača, njih 1960 ili 6,62 posto zaokružilo je listu BM 365.

Listu je, podsjetimo, nosila Martina Bienenfeld, direktorica TZ-a Zagreba, koja je posljednjih godina napravila dobar posao u gradu, ali očito je ljudi nisu doživjeli, kao ni zamjenicu gradonačelnika Jelenu Pavičić Vukičević, ni ekonomista Ljubu Jurčića. Njih troje dohvatilo je više od tisuću glasova u cijeloj Hrvatskoj.

Svi ostali, a bilo je na listi poznatih, ali politički nebitnih imena, ostvarili su potpuno zanemarive brojke.

  • +9
Izborni stožer BM 365 - Stranka rada i solidarnosti Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL