DOJMOVI EUROPARLAMENTARACA

'Svi nam zavide jer imamo tuševe, a drugi ni WC'

Bionic
Reading

Hrvatski europarlamentarci, koji od ponedjeljka do četvrtka sudjeluju na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, puni su dojmova o radu te jedine neposredno izabrane institucije Europske unije. Uz iznimku Tonina Picule i Andreja Plenkovića, veterana s promatračkim iskustvom, novopečeni eurozastupnici u pauzama zasjedanja upoznaju se s europskim kolegama, ispunjavaju brojne administrativne obrasce i gube po labirintima zgrade EP-a

'Dosta je kompleksno. Ja sam u Vijeću Europe u Strasbourgu već devet godina, tako da što se tiče grada to sve funkcionira, ali u samoj zgradi je komplicirano. No vidim da ćemo se vrlo lako uklopiti, samo treba par dana navikavanja', kaže Dubravka Šuica, koja je ujedno i potpredsjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti u Vijeću Europe.

Čini joj se da u Hrvatskoj svi imaju dojam da su oni u Bruxellesu, iako će u Strasbourgu mjesečno provoditi po tjedan dana. Šuica je članica Odbora za zaštitu okoliša, ali je ostvarila pravo praćenja Odbora za promet i turizam, u kojemu za pridošlice više nije bilo mjesta. HDZ-ova europarlamentarka nada se da će se možda s nekim ipak uspjeti zamijeniti za vrijeme desetomjesečnog mandata, kako bi se i sama borila za izgradnju Pelješkog mosta sredstvima iz europskog proračuna.

'Želim pokušati utjecati i lobirati i unutar odbora EPP-a za izgradnju Pelješkog mosta. Velike su realne šanse, čekamo 15. kolovoza kad bi trebala biti gotova studija o isplativosti. Na temelju svih dosadašnjih razgovora, formalnih i neformalnih, vjerujem da ćemo dobiti taj europski novac za europski projekt, jer to sad više nije hrvatski most ni Pelješki most, već europski most', rekla je Šuica.

Podizanje hrvatske zastave pred zgradom EP-a izdvojila je kao 'najemotivniji događaj dana, tjedna, možda i godine, a i dulje'. 'Možda nismo čak ni svjesni težine jučerašnjeg cijelog dana', zaključila je Šuica.

Picula: Lakše je s ljudima nego s papirima

Za Tonina Piculu, kao i za njegove kolege iz SDP-a, jučerašnji radni dan trajao je od osam do 21 sat, do kada je trajao veliki sastanak njihove skupine Socijalista i demokrata (S&D). U međuvremenu, poput ostalih europarlamentaraca predvečer su našli vremena i za 'neformalniji' susret s novinarima u Swan baru u zgradi EP-a.

'Puno toga je već odrađeno. Malo sam se našalio pa sam rekao da mi je lakše izaći nakraj s ljudima, nego s papirima. Svi kolege tokom prvog radnog dana komuniciraju s različitim administrativnim službama u EP-u jer moramo usuglasiti brojne dokumente, odgovoriti na brojna pitanja koja imaju, naravno, i svoj materijalni ekvivalent. Ali prije svega moramo svoj status do kraja razriješiti jer mi smo dobili mandat, ali ovdje u EP-u ga moramo potvrditi u ovom papirnatom obliku', pojašnjava Picula.

U utorak je imao priliku razgovarati s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, koji je s određenim brojem socijaldemokrata iza zatvorenih vrata razgovarao o situaciji na Balkanu i u Turskoj. Potom se predstavio organizacijskoj jedinici za političku komunikaciju EP-a s drugim medijima i institucijama, a prisustvovao je i 'zanimljivoj manifestaciji povezivanja EP-a i Hrvatske preko maslinovog drva'.

Predstavnice hrvatskog ureda EP-a za informiranje iz Zagreba su u ponedjeljak, jutarnjim charter letom u društvu čelnika Europske unije, donijele stablo masline, koje je u utorak, u glavnoj zgradi EP-a Louis Weiss, svečano 'otvorio' potpredsjednik Parlamenta Othmar Karas. Picula ističe da je u utorak to ponovno bilo dirljivo, kao što je i dan prije bilo podizanje hrvatske zastave.


Andrea Čović Vidović i Jasna Marić Krajačić iz Ureda EP-a za informiranje u Hrvatskoj

'Kada prođe sav ovaj medijski interes i za plaće i za ceremonije, ostat će naprosto jedna vrsta ozbiljne obveze jer EP kao europski projekt – nije nastajao samo na lijepim željama, nego i na velikom radu, na silnim naporima da se kompromisom stvari popravljaju. I dobro je biti dio te priče', rekao je Picula.

Ruža Tomašić: Puno je posla ako hoćeš raditi, ako nećeš ne moraš

Ruža Tomašić još je slagala dojmove, u društvu svoje akreditirane asistentice Tamare Kalistović, s kojom dijeli ured u EP-u. Svi hrvatski europarlamentarci imaju vlastite urede za sebe i svoje asistente, ali se oni značajno razlikuju. Tomašić je svojim jako zadovoljna.

'Čak se neki kolege iz drugih stranaka bune da je naš ured najljepši, najuređeniji, da su njihovi premali, da nemaju WC, a mi imamo čak i tuš', rekla je Tomašić.

Na opasku da je možda nadležni pokušavaju 'osvojiti' jer su upoznati s njezinim euroskeptičnim stavovima, uz smijeh odgovara da će se 'morati malo više potruditi'.

Ruža Tomašić još slaže dojmove. Puno je posla ako hoćeš raditi, ako nećeš, ne moraš – plaća ide dalje. Mislim da ima puno prostora za rad, ali i uštede. Ovdje se novac puno više rasipa nego kod nas', primijetila je europarlamentarka Tomašić. Ona se nada da će u svojim raspravama, koliko će joj to omogućiti jednominutno pravo govora, pomoći Hrvatskoj. Najveću nadu polaže u sudjelovanje u radu odbora, a ona je članica čak dvaju – Odbora za rad i socijalnu skrb, kao i Odbora protiv pranja novca i korupcije.


'Ne volim se osjećati nepotrebna i besposlena pa se nadam da ću naći tu svoje mjesto. Nadam se da ćemo nas 12 držati zajedno, da ćemo svi nastojati svoje klubove uvjeriti da glasaju kada se radi o nečemu što je od iznimne važnosti za Hrvatsku. Zapravo, zato i jesmo tu', kazala je Ruža Tomašić dodajući da suradnja i komunikacija sa svim kolegama zasad ide dobro.

Ivana Maletić: Prijateljski nastrojeni eurozastupnici

Ivana Maletić (HDZ) ističe da su zastupnici u EU parlamentu otvoreni i prijateljski raspoloženi, spremni dati savjet i dijeliti informacije.

'Ovdje je dosta prisutan advocacy - uvjeravanje ostalih da je ono što predlažete potrebno i dobro - jer nitko nema većinu za samostalno donošenje odluka i upravo to pridonosi kvaliteti rada Parlamenta. Zastupnici se moraju specijalizirati za pojedina područja i biti sposobni objasniti ostalima zašto je to što predlažu dobro za sve države članice, za Uniju u cjelini, ali naravno da pritom misle na svoju državu i njene interese', navodi Ivana Maletić.

Ona je, inače, prilično upoznata sa radom Europske komisije s kojom je tijekom pregovora radila kroz više poglavlja, a pregovara poglavlje 22 (Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata).

Cilj joj je da kao zastupnica u Europarlamentu približi hrvatskim građanima što više europske teme, da se upoznaju sa prednostima života u Europskoj uniji.

'Kroz izbore za europarlamentarce vidjeli smo da su europske teme svima prilično strane, a ljudi se obično onog što ne poznaju pomalo boje. Upravo to ćemo pokušati promijeniti', kaže Ivana Maletić, čija su područja rada ekonomska pitanja, kohezijska politika – EU fondovi, proračun i proračunske kontrole.

'Naravno, mi se u hodnicima nalazimo, sastajemo, ipak smo mi svoji, kako se kaže, nije važno iz koje stranke. Sa ovima drugima još traje upoznavanje - tko odakle dolazi, kako i na koji način razmišlja...', rekla je Ruža Tomašić, članica Kluba konzervativaca i reformista (ECR) koji broji svega 56 članova, pa će njezin rad doći do većeg izražaja nego da se, primjerice, pridružila Europskoj pučkoj stranci (EPP) gdje ju je zvao HDZ.

Ona osjeća da se neki zakoni u Hrvatskoj donose zbog dodvoravanja Europskoj uniji, koja možda u nekim slučajevima to i ne traži. Stoga će njezin tim u Zagrebu, uz onaj pri EP-u, pomno proučavati hrvatske zakone u proceduri donošenja i uspoređivati ih s europskim standardima.

S. Petrović Jakovina: Europarlament je baby friendly

Sandra Petrović Jakovina
, jedna od 'mladih snaga' SDP-a u EP-u, našla se među onima s bogatijim iskustvom rada u europskim institucijama. U Europskom parlamentu radila je kao stažistica i upravo to joj bilo prvo parlamentarno iskustvo, koje je potom uspoređivala s radom Hrvatskog sabora. Potonji je, ocjenjuje Sandra Petrović Jakovina, mnogo skromniji u smislu rasprave, živosti, glasovanja, dogovaranja pozicija itd.

'Ovdje postoje trenuci kad se političke grupe potpuno različitih svjetonazora dogovaraju oko nekih stvari. Postoji zajednički pristup. Kod nas je to, manje-više, pravilo većine i pravilo jačega, odnosno pravilo većeg broja. Potpuno je različito, u nekim situacijama i neusporedivo', kaže Sandra Petrović Jakovina, kojoj je povratak u Strasbourg također bio jako dojmljiv i dirljiv zbog načina na koji su dočekani, brojnih čestitki i svečanosti kojima je obilježen ulazak Hrvatske u EU.

Ponosna je i velika joj je čast biti među prvih 12 hrvatskih europarlamentaraca, osobito imajući u vidu da je tu prethodno bila 'mali stažist', a nakon nakon tri godina postala zastupnica i vratila se natrag u parlament. Nije to, međutim, prvi takav slučaj u skupini – isto je doživio i aktualni bugarski šef diplomacije Kristian Vigenin, koji je prethodno bio europarlamentarac s poviješću stažiranja u EP-u.

Sandra Petrović Jakovina u visokom je stupnju trudnoće – rođenje svog prvog djeteta očekuje početkom rujna. Što se tiče porodiljnog dopusta, ostaje joj provjeriti kako će zakonski urediti svoj status.

'Na sreću, razdoblje pred porođaj poklapa se s razdobljem ljetnog raspusta parlamenta tako da neće biti potrebno 'otvarati porodiljni' dopust. Nakon rođenja djeteta zadržat ću se kratko vrijeme u Zagrebu, a nakon toga planiram se uz savjet i dopuštenje liječnika i s potporom člana obitelji, vjerojatno majke, vratiti u Bruxelles svojim parlamentarnim obvezama', rekla jeSandra Petrović Jakovina.

Kao ni u Hrvatskom saboru, ni u EP-a ne postoji određeno trajanje porodiljnog dopusta. Za državne dužnosnike vrijede posebna pravila, a najčešće se vraćaju na posao kad se osjete spremnima, ili kad je dijete spremno 'ići na posao'. U razgovoru s njemačkom europarlamentarkom, majkom tri djevojčice, Sandra Petrović Jakovina zaključila je da EP u tom pogledu ipak najbolje definira engleski izraz 'baby friendly'. U zgradama u Strasbourgu i Bruxellesu postoje vrtići, kao i jaslice, koje primaju djeca i s navršenih 20 tjedana života.

Sukladno struci, Sandra Petrović Jakovina članica je Odbora za ustavna pitanja. Bit će joj, kaže, pravo zadovoljstvo raditi na širokom spektru resornih pitanja, od organizacije idućih izbora za EU parlament do osnovnih ljudskih prava na razini EU-a.