uznemireni susjedi

Švedski ministar obrane ne dvoji: Znam koji je Putinov cilj na Baltiku!

22.05.2024 u 16:16

Bionic
Reading

Plan Rusije da revidira svoje morske granice u Baltičkom moru izazvao je zabrinutost kod europskih susjeda, nakon što je rusko ministarstvo obrane u utorak objavilo inicijativu za "određivanje geografskih koordinata" u Baltičkom moru jer su nekadašnje sovjetske granice neprecizne.

Prema dokumentu, koji je tijekom dana nestao s internetske stranice bez objašnjenja i uz napomenu "nacrt je izbrisan", radi se o izmjeni granica u blizini ruskih otoka u Finskom zaljevu i ostalih otoka nasuprot obalnih gradova Baltiysk i Zelenogradsk u ruskoj enklavi Kalinjingrad koja graniči s Poljskom i Litvom.

Koordinate iz sovjetskog vremena ne omogućuju kontinuiranu graničnu crtu, pojasnilo je ministarstvo obrane u dokumentu.

Ministarstvo je također istaknulo da su ranija sovjetska mjerenja granice iz 1985. koristila pomorske karte iz sredine 20. stoljeća te stoga ne odgovaraju u potpunosti suvremenijim kartografskim koordinatama.

Litva je odmah reagirala da je to "još jedan dokaz da ruska agresivna i revizionistička politika predstavlja prijetnju sigurnosti susjednih zemalja i Europe u cijelosti".

Radi se, priopćilo je litavsko ministarstvo vanjskih poslova o"namjernoj, ciljanoj i eskalirajućoj provokaciji" u cilju zastrašivanja susjednih zemalja. Litva će, dodaje ministarstvo, pozvati ruskog izaslanika na razgovor te će s partnerima raspraviti o tom dokumentu.

Finski predsjednik Alexander Stubb je na X-u napisao da "Rusija nije kontaktirala Finsku po tom pitanju".

"Finska djeluje kao i uvijek: smireno i na temelju činjenica", dodaje Stubb u objavi na društvenoj mreži.

Švedski ministar obrane Micael Byden upozorava na teritorijalne pretenzije Moskve u Baltičkom moru, posebice kada se radi o velikom švedskom otoku Gotlandu.

"Siguran sam da Putin priželjkuje Gotland. Njegov je cilj preuzeti kontrolu nad Baltičkim morem", rekao je Byden.

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je novinskoj agenciji TT: "Rusija ne može jednostrano odlučiti o novim granicama."

Estonski ministar vanjskih poslova Margus Tsahkna rekao je: "Na prvi pogled, čini se da je to apsurdna ideja."

Njemačka vlada je objavila da je uzela na znanje medijska izvješća o ruskom prijedlogu izmjene granice u Baltičkom moru, ali da za sada nije jasno što bi to značilo.

"Naravno, pomno pratimo situaciju", rekao je glasnogovornik vlade i dodao da je, prema međunarodnom zakonu, prije izmjene bilo koje granice potreban konsenzus svih susjednih država na koje bi se ta promjena odnosila.

Kako javlja dpa, ruske novinske agencije su danas izvijestile da vojni izvori opvrgavaju da je ta inicijativa pokušaj širenja ruskog teritorija.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov je rekao da inicijativa nema političku pozadinu.