Baltičko more

Rusija mijenja granice s Finskom i Litvom, počinje li otvoreni sukob s NATO-om?

22.05.2024 u 08:55

Bionic
Reading

Ruska vlada odlučila je jednostrano 'promijeniti' morske granice s Litvom i Finskom u Baltičkom moru, pišu ruski, ukrajinski i finski mediji u utorak i srijedu

U izvještajima se napominje da su novinari analizirali nacrt vladine odluke, objavljen na portalu pravnih akata ruske vlade. Također se ističe da je ovaj dokument izradilo Ministarstvo obrane Ruske Federacije.

'Rusija namjerava dio voda na istočnoj strani Finskog zaljeva proglasiti svojim unutarnjim vodama, kao i u blizini gradova Baltijsk i Zelenogradsk u Kalinjingradskoj regiji', pišu novinari, a prenosi RBC Ukraine. Rusija namjerava promijeniti geografske koordinate koje definiraju položaje osnovnih točaka od kojih se mjeri širina ruskog teritorijalnog mora, susjedne zone u blizini obale i otoka.

Kako to namjeravaju napraviti?

Uz granicu s Finskom, ruska vlada planira prilagoditi koordinate na području otoka Sommers, Högland, Rodsher, Tyuters i Vigrund te u blizini sjevernog rta rijeke Narve, navodi se u dodatku rezolucije kabineta. Na granici s Litvom razmatrano je područje Kurske prevlake u Gdanjskom zaljevu, područja rta Taran, kao i rta južno od njega te Baltičke prevlake.

Ruski brodovi na Baltiku Izvor: EPA / Autor: Stringer

Kako to opravdavaju?

Autori projekta opravdavaju svoje postupke navodeći da sadašnje geografske koordinate, utvrđene rezolucijom sovjetskog kabineta 1985. godine, 'ne odgovaraju u potpunosti trenutnoj geografskoj situaciji'.

'Točke su fiksirane 'malim pomorskim navigacijskim kartama', temeljenima na radovima iz sredine 20. stoljeća, a oni 'ne dopuštaju određivanje vanjske granice unutarnjih voda Rusije', navodi se u dokumentu. Istodobno Ministarstvo obrane predlaže djelomično 'proglasiti nevažećom' desetljećima staru rezoluciju sovjetskog kabineta kojom se reguliraju granice u regiji Baltičkog mora. Ministarstva vanjskih poslova Finske i Litve još nisu službeno komentirala dokument o reviziji granice.

Rusija bi mogla napasti baltičke države

Nakon invazije na Ukrajinu, zapadne su zemlje počele razmatrati mogućnost ruskog napada na članice NATO-a. Mnogi nagađaju da bi meta Kremlja mogle biti baltičke države. Nedavno je Vadim Skibicki, zamjenik načelnika Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine, izjavio da bi Ruska Federacija mogla zauzeti baltičke države u roku od sedam dana, s tim da je odgovor NATO-a dugotrajniji, piše RBC Ukraine.