SATELITSKE SNIMKE

Sve više dokaza: Ruski Wagner igra veliku ulogu u krvoproliću u Sudanu

21.04.2023 u 14:46

Bionic
Reading

Ruska plaćenička skupina Wagner opskrbljuje sudanske paravojne Snage za brzo djelovanje (RSF) projektilima, rekli su sudanski i regionalni diplomatski izvori za CNN. Ustvrdili su da rakete zemlja-zrak značajno pomažu RSF-ovcima i njihovom vođi Mohamedu Hamdanu Dagalu u borbi s generalom Abdelom Fatahom al Burhanom, vojnim vladarom Sudana, a tvrdnje podupiru i satelitske snimke

Na granici s Libijom, gdje odmetnuti general kojeg podržava Wagner, Kalifa Haftar, kontrolira dijelove zemlje, satelitske slike pokazuju neobičan porast aktivnosti u Wagnerovim bazama, izvještava CNN, podsjećajući da su ruski plaćenici odigrali ključnu ulogu u inozemnim vojnim kampanjama Moskve, posebice u Ukrajini, te su opetovano optuživani za počinjenje zločina.

Wagner je u Africi omogućio otimanje resursa i proširio utjecaj Moskve. Nakon propasti pregovora između Dagala i Burhana o uspostavi civilne vlasti u Sudanu, izbilo je nasilje u kojemu su ugašene stotine života dok su milijuni ljudi ostali bez struje, vode i hrane.

Satelitske slike koje su analizirali CNN i grupa All Eyes on Wagner pokazuju ruski transportni zrakoplov na ruti između dvije ključne libijske zračne baze koje pripadaju Haftaru, a koristi ih Wagner. Haftar je podržao RSF, kažu izvori, iako on poriče da je zauzeo stranu u sukobu. Povećana aktivnost Wagnera u Haftarovim bazama i diplomatske tvrdnje sugeriraju da su se i Rusija i libijski general možda pripremali podržati RSF čak i prije erupcije nasilja.

Intenziviranje letova transportnog zrakoplova Iljušin-76 započelo je dva dana prije početka sukoba u Sudanu, u subotu, i nastavljeno je najmanje do srijede, prema satelitskim snimkama i nizozemskom analitičaru Gerjonu. Taj zrakoplov, po NATO-ovoj kodifikaciji Candid, poletio je u četvrtak 13. travnja iz Haftarove zračne baze Kadim u Libiji u sirijski obalni grad Latakiju, u kojem Rusija ima veliku zračnu bazu. Sljedeći dan vratio se u Kadim. Dan kasnije odletio je u drugu zračnu bazu Haftara u libijskoj Jufri. Parkirao je na izdvojenoj lokaciji, što je Gerjon smatrao vrlo neobičnim. Tog dana izbio je sukob.

  • +9
Sukob u Sudanu Izvor: Profimedia / Autor: Mahmoud Hjaj / AFP / Profimedia

Transportni zrakoplov vratio se u Latakiju u utorak, potom je odletio natrag u zračnu bazu libijske milicije Kadim, a zatim u Jufru. Tog dana Rusija je ispustila projektile zemlja-zrak na položaje Dagalove milicije u sjeverozapadnom Sudanu, prema regionalnim i sudanskim izvorima CNN-a. Dagalo je godinama imao ključnu korist od ruskog angažmana u Sudanu, kao primarni primatelj moskovskog oružja i obuke.

Istraga CNN-a iz srpnja 2022. razotkrila je produbljivanje veza između Moskve i vojnog vodstva Sudana koje je Rusiji omogućilo pristup zlatu u zamjenu za vojnu i političku potporu. Veze su učvršćene nakon invazije Moskve na Krim 2014., kada je Rusija nakon zapadnih sankcija bacila oko na afričko zlato. Invazija na Ukrajinu 2022. i novi val sankcija ubrzali su rusku otimačinu sudanskog zlata i dodatno učvrstili vojnu vlast, povećavajući aktivnost Wagnera u toj zemlji. Dan prije početka ruske invazije na Ukrajinu, Dagalo je predvodio sudansko izaslanstvo u Moskvi kako bi 'unaprijedio odnose' između dviju zemalja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Burhan i sudanska vojska također su prethodno dobili potporu Rusije. Burhan i Dagalo nekoć su bili saveznici, zajedno predvodeći državne udare 2019. i 2021. Obojicu su ranije podržavali UAE i Saudijska Arabija. Te bliskoistočne sile sada pozivaju na smirivanje situacije u Sudanu zbog straha od širih regionalnih posljedica. Ipak, strani akteri već počinju intervenirati u sukob. Prema sudanskim i regionalnim diplomatskim izvorima, Egipat godinama podržava Burhana u borbi za vlast. Na upit CNN-a, RSF je zanijekao primanje pomoći Rusije i Libije, a Haftar i šef Wagnera Jevgenij Prigožin nisu ništa odgovorili.

U borbi za vlast, koja je izbila u subotu između Burhana i Dagala, poginulo je najmanje 350 ljudi.