MATE GRANIĆ ODGOVARA:

'Sve su to laži i insinuacije Sanadera i njegove obrane'

03.11.2011 u 20:26

Bionic
Reading

'Dokazat ćemo da Sanader nije bio glavni pregovarač s Hypom, nego Mate Granić, tadašnji ministar vanjskih poslova', tim riječima Sanaderovog odvjetnika Čede Prodanovića otkrio se glavni dio taktike obrane bivšeg premijera. Iako Sanaderova obrana krivnju misli baciti na Granića, bivši šef diplomacije kaže da su to sve laži

Granić se dogovarao s predsjednikom Tuđmanom, slao dopise Vladi i Hypu, obrazlagao je potrebe podizanja kredita Vladi RH, a i potpisao je taj kredit. Dokazat ćemo da je Granić bio osoba od povjerenja banke Hypo, da je tijesne veze naknadno i proširio te nastavio kasnije unosne konzultantske poslove za Hypo', govorio je jutros Prodanović, pokušavši prokazati Granića kao glavnog čovjeka u aferi Hypo.

Nije dugo trebalo da na takve optužbe odgovori i sam Granić. 'Kao svjedok vremena i ministar vanjskih poslova idući tjedan ću svjedočiti i govoriti istinu i samo istinu, a osvrnut ću se i na laži, insinuacije i spinove Ive Sanadera i njegovih odvjetnika. Sve što sam danas čuo su laži i insinuacije', rekao je Granić za Dnevnik Nove TV.

Podsjetimo, Sanadera se optužnicom tereti 'da je, kao zamjenik ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Hrvatske, od kraja 1994. do ožujka 1995. godine, u Zagrebu i Republici Austriji, za vrijeme trajanja Domovinskog rata i vrijeme kada je Republika Hrvatska zbog ratnog stanja, visoke inflacije i izuzetno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila, koristeći teško stanje u kojem se zemlja nalazila zbog oružane agresije na Republiku Hrvatsku, u cilju pribavljanja znatne imovinske koristi za sebe, za sudjelovanje u pregovorima o zaključivanju ugovora o kreditu s Hypo i kao protuuslugu za plasman navedene banke na hrvatsko tržište, dogovorio isplatu provizije u gotovini u iznosu od 7.000.000 ATS. Navedeni iznos mu je u cijelosti isplaćen nakon što je između Vlade Republike Hrvatske i Hypa zaključen Ugovor o kreditu u iznosu od 140.000.000 ATS. Na opisani način Ivo Sanader za sebe je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 3.610.528,18 kuna'.