PISMA POTPORE

Sve snažnija podrška Večernjakovcima

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.03.2011 10:58
  • Objavljeno 24.03.2011 u 10:53
ŠTRAJK VEČERNJI LIST 1

ŠTRAJK VEČERNJI LIST 1

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Hrvatska udruga sindikata (HUS), Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske priopćili su danas da podržavaju novinare Večernjeg lista u njihovom štrajku

Upozoravajući na učestalu pojavu da se radnike na sve načine onemogućava u ostvarenju prava na štrajk, HUS je najoštrije osudio svako ponašanje usmjereno na uskratu i ograničenje prava na štrajk, radnike u štrajku pozvao da svoja prava brane i ostvaruju sukladno hrvatskim zakonima i međunarodnom pravu, a protiv odgovornih za kršenje prava na štrajk pokrenu kaznene i druge postupke.

HUS drži da poslodavci sve češće brane štrajkačkim odborima i radnicima u štrajku pristup u prostore poslodavca (tvornice, uredske i druge prostorije i mjesta rada), angažiraju za provedbu tih zabrana zaštitarske tvrtke te na taj način uskraćuju radnicima pravo na štrajk.

Napominju da je najnoviji takav slučaj Večernji list gdje se radnicima u štrajku lancima i lokotima priječio ulazak u prostore poslodavca. Na jednak način je tijekom štrajka u Osječkoj pivovari postupio tamošnji direktor Ivan Komak, a svi znamo kakva mu je bila sudbina, piše u priopćenju.

U tom smislu, navodi se, HUS je pružio punu podršku štrajkašima iz Večernjeg lista koji ne smiju dopustiti da protuzakoniti i degradirajući postupci poslodavaca otupe oštricu njihovog opravdanog nezadovoljstva.

Podsjećaju da je pravo na štrajk zaštićeno Ustavom i Konvencijama međunarodne organizacije rada o slobodi udruživanja i kolektivnom pregovaranju. Citiraju i odredbe Kaznenog zakona prema kojima onaj 'tko uskrati ili ograniči pravo na štrajk koji se organizira i provodi u skladu sa zakonom, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine', navodi se u priopćenju HUS-a koji je potpisao njegov predsjednik Ozren Matijašević.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) također podržavaju novinare Večernjeg lista u njihovom štrajku. 'Protivimo se kolonijalnoj politici stranih poslodavaca, koji se u RH ponašaju suprotno standardima na području radničkih prava koje primjenjuju u matičnoj zemlji. Stoga borbu 'večernjakovaca' za kolektivni ugovor doživljavamo kao borbu za dostojanstvo hrvatskih radnika zaposlenih kod stranih poslodavaca', navodi se u priopćenju.

Sindikalce zabrinjava što takvi strani poslodavci pritisak na štrajkaše vrše uz pomoć zaštitarskih službi i radnika u izdvojenim tvrtkama, okrećući hrvatske radnike jedne protiv drugih.

Pitaju se 'trebaju li u 'svojoj kući', a radno mjesto je drugi dom radnika, raditi u ozračju prijetnje i nadzora ili ponovno početi osnivati vlastite čuvarske službe u sklopu tvrtki i ustanova ili ćemo i dalje nastaviti s militarizacijom radnog okruženja i društva".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi