SLIJEDI BRISANJE IZ POPISA BIRAČA

Svaki 12. birač nema osobnu iskaznicu!

29.10.2012 u 12:39

Bionic
Reading

Prema novom Zakonu o registru birača, koji se trenutno nalazi u saborskoj proceduri, ubuduće će se građani na popisu birača moći naći samo ako imaju pravovaljanu osobnu iskaznicu. Prema podacima koje je objavio Novi list, u Hrvatskoj svaki 12. birač nema osobnu iskaznicu

Od 4.092.058 birača upisanih u popis birača u Hrvatskoj, osobnu iskaznicu nikada nije izvadilo ili im je ona istekla, a nisu podnijeli zahtjev za novom njih 339.650, odnosno 8,25 posto.

Prema pisanju Novog lista, najveći broj birača bez osobne iskaznice nalazi se u područjima koja su izravno bila zahvaćena ratom, koja su bila okupirana te kasnije oslobođena i u ustavno-pravni poredak integrirana vojno-redarstvenim akcijama.

U takvim područjima živjeli su uglavnom pripadnici srpske nacionalne manjine, od kojih većina danas živi izvan granica. Po svoj prilici oni su izvadili domovnicu i putovnicu, riješili statusna pitanja, ali nikada nisu izvadili osobnu iskaznicu jer im ne treba. Osim pripadnika srpske manjine na takvim su područjima etnički dominirali Hrvati, koji su tijekom rata bili protjerani, zbog čega i dio njih živi u inozemstvu i do sada nisu imali potrebu za osobnom iskaznicom. Dio birača bez osobne iskaznice dolazi i iz pograničnih općina prema Bosni i Hercegovini, pri čemu s druge strane granice žive Hrvati koji gotovo svi imaju hrvatsko državljanstvo.

Što se pak tiče rekordera po broju birača koji nemaju osobnu iskaznicu, najveći postotak takvih zbilježen je u Civljanima u Šibensko-kninskoj županiji u kojima 33,7 posto birača nema osobnu iskaznicu. Ta ja općina zanimljiva i zbog toga što ima 841 birača (274 bez osobne), a popisanih je osoba u toj općini na prošlogodišnjem popisu 244. Iz iste županije je i drugoplasirana općina, Biskupija pored Knina s 29,5 posto birača bez osobne, dok je na trećem mjestu po broju birača bez osobne iskaznice Ervenik iz Šibensko-kininske županije gdje 27,6 posto birača nema osobnu iskaznicu.


Od gradova i općina koji su blizu Bosne i Hercegovine, a s druge strane granice žive Hrvati, valja istaknuti Cistu Provo (20,9 posto) u Splitsko-dalmatinskoj ili Janjinu i Pojezerje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje oko 15 posto birača nema osobnu iskaznicu.

Što se pak tiče sjeverozapadne Hrvatske i područja Hrvatske koja nisu bila zahvaćena ratom, u rijetko kojem mjestu postotak birača bez osobne iskaznice prelazi dvoznamenkasti broj.

Iako je pomalo zabrinjavajuće što gotovo devet posto birača nema najvažniji legitimacijski dokument, zbog čega, sukladno novom Zakonu o registru birača, neće moći biti upisani u popis birača, to ne znači da neće moći ostvariti biračko pravo na izborima. Naime, ukoliko do dana izbora ne izvade važeću osobnu iskaznicu, birači bez tog dokumenta na dan izbora samo će trebati u nadležnom uredu državne uprave dobiti potvrdu i na temelju te potvrde se iz registra birača upisati u popis birača i izjasniti se na izborima.