TUŽITELJSTVO SRBIJE :

Suradnja s DORH-om na slučaju Medari

01.05.2013 u 17:34

Bionic
Reading

Povodom obljetnice vojno redarstvene akcije Bljesak, srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine priopćilo je u srijedu da aktivno surađuje s DORH-om u cilju rasvjetljavanja ratnih zločina nad srpskim civilima počinjenim u akciji Bljesak, među ostalim u selu Medari

Od 12 osoba, kako se navodi u priopćenju, srbijansko tužiteljstvo je u suradnji sa službom MUP-a Srbije za otkrivanje ratnih zločina, prikupilo sve njima dostupne obavijesti o svim poznatim okolnostima stradanja njihovih srodnika prvog dana Bljeska, kada je u Medarima ubijen 21 srpski civil.

Većina srodnika ima prebivalište u Republici Srbiji i srpski su državljani, zaključeno je.

"U srpnju 2010., na mjesnom groblju u selu Medari, ekshumirano je 28 tijela iz zajedničke grobnice nastale tijekom akcije Bljesak, među kojima je 10 žena i troje djece, od kojih je najmlađe imalo osam godina", navodi se u priopćenju. Temeljem sumnje da je u Medarima počinjen ratni zločin protiv civilnog stanovništva, prikupljena dokumentacija je, po Sporazumu o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, dostavljena hrvatskom odvjetništvu 15. lipnja 2012., podsjetilo je srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine.

U Beogradu je u srijedu služena misa Srbima žrtvama akcije Bljesak. Misa za stradale Srbe u operaciji Bljesak 1995. godine služena je u crkvi Svetog Marka u središtu Beograda.

Tijekom Bljeska je, kako se navodi po srpskim izvorima, ubijeno više od 280, a protjerano je između 15.000 i 20.000 ljudi. Beogradski mediji istodobno objavljuju i podatke Hrvatskog helsinškog odbora da je 1. i 2. svibnja 1995. ubijeno između 83 i 100 srpskih civila.

Misi su, uz srodnike stradalih, nazočili članovi koalicije udruga izbjeglica i prognanika koji ističu da cilj operacije Bljesak "nije bio samo uspostavljanje suvereniteta Hrvatske na tom području, već prisilno protjerivanje srpskog stanovništva".

Beogradski mediji navode da iz više od 160 poznatih grobnih mjesta u zapadnoj Slavoniji još nisu ekshumirani posmrtni ostaci žrtava Bljeska, te da je proces identificiranja poginulih spor.