RADE STOJADINOVIĆ

Sudski vještak: 'Nekoliko je razloga zašto Hrvati ne žele vratiti oružje'

04.07.2023 u 22:25

Bionic
Reading

Rade Stojadinović, sudski vještak za oružje, gostovao je u RTL Direktu, gdje je govorio o oružju koje Hrvati posjeduju

Upitan može li i treba li policija napraviti nešto bolje po pitanju oružja u rukama civila, Stojadinović odgovara: 'Mislim da naša policija dovoljno čini. Dapače, jako dobro, jako izlazi u susret vlasnicima ilegalnbog oružja. Dođe im u civilu, kući, s civilnim autom, gdje ćeš bolje od toga'.

Statistika kaže da je u 17 godina predano 358.000 komada oružja, 6100 kila eksploziva. Ali ono što je zanimljivije koliko ima oružja koje nije vraćeno, na što je Stojadinović u RTL Direktu prokomentirao: 'Koliko to ima, to su naklapanja. To nitko ne zna niti će ikada znati'. Vjeruje i da postoje procjene koliko se oružja krije po kućama.

Upitan zašto ljudi ne žele vratiti oružje, rekao je da postoji više razloga. 'Prvo je balkanski mentalitet, on je posljedica povijesnih događanja na ovim prostorima. Drugo je skorašnji rat, Domovinski rat; ostale su ogromne količine neevidentiranog oružja. Treće bi bio lažni osjećaj sigurnosti. Četvrti, zabranjeno voće. Peti, ma nek se nađe, nikad se ne zna', pojasnio je Stojadinović.

U Hrvatskoj je sve više dozvola i 300.000 komada oružja legalno stoji po kućama. No Stojadinović kaže da to nije zabrinjavajuća brojka te da ne dijeli mišljenje da je sve veći pritisak na traženje oružja.

'U Hrvatskoj je otprilike 65.000 lovaca, u prosjeku da dva do tri komada oružja po lovcu; već smo na 150-200 tisuća. Pa su tu strijelci, osobe koje su posebno privilegirane da mogu nositi oružje. Ne vidim nekakav veliki pritisak na traženje odobrenja za nabavku oružja', ustvrdio je gostujući u RTL Direktu

Na pitanje postoji li način kako spriječiti situacije s napadima oružjem kakvima svjedočimo posljednjih dana u Hrvatskoj, Stojadinović odgovara: 'Ne postoji, ovo su ekscesi. Ovo govorim jer sada su se u kratkom vremenskog periodu dogodili pa je nastala problematika. To su ekscesi koji se mogu očekivati vremenom'.

Ustvrdio je i da se oružje na crno praktički nabavlja od drugih osoba koje ga imaju na crno. 'Čovjek ga ima, hoće ga se riješiti, neće zvati policiju, a ovaj ga hoće. Ma i da ga poklanja, samo da ga se riješi. Tako da to crno oružje kruži unutar Hrvatske. Nema tu nekog šverca iz BiH iz Srbije, to ide na zapad. Sve se vrti tu u krugu', zaključio je.