LOŠA ZNANOST

'Studija' o blagodatima organske hrane je - prijevara!

11.05.2015 u 12:46

Bionic
Reading

Brojni svjetski i lokalni mediji prošli tjedan prenijeli su vijest o švedskom eksperimentu koji navodno zorno pokazuje koliko je organska hrana zdravija od konvencionalno uzgojene jer ne sadrži pesticide; štoviše iz teksta bi se moglo zaključiti da čak čisti organizam od pesticida koje smo ranije konzumirali

Vijest su uglavnom svi mediji prodavali s naslovima ili podnaslovima u kojima su korištene moćne ključne riječi 'šokantno' i 'eksperiment'. One su trebale i one najnevjernije uvjeriti da je znanstvenim pokusom jednom za svagda potvrđeno kako je bolje kupovati tri puta skuplju organsku hranu nego jeftinu, ali 'otrovnu' konvencionalnu, jer organska ima 'šokantno' malo pesticida.

Navodni eksperiment proveden je u peteročlanoj obitelji Palmberg. Njezini članovi su se dva tjedna hranili organskom hranom. Prije i nakon tog razdoblja testirane su im razine pesticida u urinu, a eksperiment je pokazao da se nakon 15 dana isključivo organske prehrane razina kemikalija u njihovu urinu drastično smanjila.

Zaključak? Q.E.D. - pokazali smo ono što je trebalo biti dokazano: dovoljno je tek nekoliko dana hraniti se isključivo organskom hranom da se tijelo 'počne čistiti' od kemikalija koje unosimo neorganskom hranom!? No je li to uistinu tako?

Reklama lanca u sukobu interesa

Već i površan uvid u tekst, odnosno u promotivni video, otkriva da su ranije navedene ključne riječi u najmanju ruku dubiozne. No krenimo redom. Prije svega švedski lanac supermarketa Coop, koji je ključni nositelj projekta, u ovom bi istraživanju, kada bi ono stvarno bilo istraživanje, a ne reklama, bio u sukobu interesa jer prodaje i promovira organsku hranu još od 1980-ih.

Poznato je da je biznis s organskom hranom vrlo unosan – u 2013. on je dramatično porastao na 35 milijardi dolara i iz godine u godinu nastavlja rasti.

Šokantno: Nisu našli ono čega nije ni moglo biti

No u ovoj priči najvažnije je istaknuti da se ovako predstavljen eksperiment nikako ne može nazvati eksperimentom jer su u njemu očito analizirani isključivo samo oni pesticidi koji se koriste u konvencionalnoj poljoprivredi, ali ne i organski. Naime postoji cijela lista pesticida koji su dozvoljeni u organskoj poljoprivredi. Oni nisu sintetički, no to ne znači da nisu štetni. Naprotiv, neki prirodni pesticidi jači su i opasniji u manjim dozama od umjetnih. Primjerice rotenon, otrov koji stvaraju određene mahunarke, insekticid je koji je dozvoljen i često korišten u organskoj poljoprivredi, a mnogo je otrovniji od većine umjetnih pesticida. Neka istraživanja pokazala su da čak može uzrokovati bolest nalik na Parkinsonovu. Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) preporučila je da dnevna doza unosa rotenona ne bi smjela biti veća od 0,004 miligrama po kilogramu tjelesne težine. Za usporedbu, herbicid glifosat, poznatiji kao Roundup, smije se konzumirati u količinama do 0,1 miligrama dnevno, što znači da je 25 puta manje toksičan od prirodnog rotenona.

Zanimljivo je također da u videoprilogu rezultate predstavlja osoba u bijeloj kuti, što bi kod gledatelja trebalo stvoriti dojam da je riječ o neovisnom medicinskom stručnjaku, no uz njega se nigdje ne vide ni ime ni prezime ni kvalifikacije ni afilijacija.

Nadalje, u istraživanju, koje neki mediji otvoreno nazivaju pravim nazivom - reklamnom kampanjom - nigdje se ne navodi koje su razine sintetičkih pesticida dozvoljene, odnosno koje nisu nezdrave. Grafikon sa stupcima ne govori ništa; količine pesticida izražene u nanogramima po mililitru su vrlo male - jedan nanogram je 0,000000001 grama, a toliko teži prosječna ljudska stanica. Primjerice istraživanje predstavljeno u časopisu Nature pokazalo je da je srednja razina TCP-a u urinu predškolske djece oko 5,3 ng/ml te da ona jako varira (što se vidi i u ovom videu) pa se zna kretati i do 104 ng/ml. U videu se stvara dojam da bi razine od 10 ng/ml trebale biti alarmantne, no to jednostavno ne stoji. Kako bi rekli toksikolozi, sve je u količinama, a ljude je lako zastrašiti čak i kada su one zanemarive ako se odnose na 'otrov'. Osim toga, istraživanja su pokazala da se TCP u organizam ne unosi samo kroz hranu, već i kroz zrak, prašinu, vodu, zemlju itd. i to u tolikim količinama da je teško pouzdano odrediti koliko ih je iz kojeg izvora. Iz toga također proizlazi da je prilično neobično da švedska obitelj nije imala baš ništa TCP-a u urinu nakon konzumacije organske hrane.

Zanimljivo je također i to da organska hrana nije testirana na bakterije, a neka su istraživanja pokazala da sadrži više E. coli i salmonele od konvencionalne zbog upotrebe izmeta kao prirodnih gnojiva. Primjerice lanac Co-op morao je u ožujku ove godine povući cijeli niz organskih proizvoda poznatih brendova Simply Organic i Frontier jer su bili kontaminirani salmonelom.

Konačno, u svakoj hrani ima tvari koje organizmu nisu korisne ili čak nekih koje su štetne, a ako ih nema previše, prirodno će se i bez posljedica izlučiti u mokraći. Tome i služe organi kao što su jetra i bubrezi!

Dakle ukratko bismo mogli reći: u eksperimentu, koji to nije, kompanija koja je u sukobu interesa našla je ono što je tražila i, što bi trebalo biti šokantno, nije našla ono čega nije moglo biti - konvencionalnih pesticida u organskoj hrani.

Za kraj treba istaknuti da ideja ovog teksta nije u tome da pokaže kako vrijedi suprotno - da je organska hrana nezdravija od konvencionalne, već samo da ovakav eksperiment treba predstaviti i shvatiti kao ono što on jest - promotivna kampanja. A u ovom slučaju znanstvena argumentacija je podjednako uvjerljiva kao da nam proizvođač cigareta u svojoj kampanji reklamu temelji na 100-godišnjakinji koja je još uvijek čila i bistra mada cijeli život puši.