profesori nemoćni

Studentica objasnila kako se može varati na online ispitima: Samo instalirate jedan program...

07.02.2021 u 15:06

Bionic
Reading

Učenici i studenti su, zbog pandemije koronavirusa, posljednjih godinu dana često ispite polagali online, putem svojih računala. Da ne bi prepisivali, profesori ih kontroliraju koliko mogu, no posao im otežava činjenica da je varanje na ispitima postalo mnogo sofisticiranije od šalabahtera na komadićima papira

Sara, studentica treće godine, kojoj to nije pravo ime, a koja je prisustvovala online pismenom ispitu jednog zagrebačkog fakulteta, pristala je i detaljno za Jutarnji list prepričala kako je točno varala na ispitu, prošla ga, a da to profesor nije uočio.

Prije početka ispita, govori, na svoj je laptop instalirala TeamViewer, program koji se lako može naći na internetu. Instalacija traje 30-ak sekundi, a omogućava drugom računalu spajanje i kontrolu nad njezinim računalom. Isti se program, recimo, koristi za rad od kuće, to jest za povezivanje privatnog računala i onoga na poslu. Uglavnom, za drugim računalom, kojem je Sara prepustila kontrolu, sjedio je njen prijatelj i fakultetski kolega Nikola.

On će, kako su se dogovorili, ispit polagati za nju upravljajući njezinim laptopom na daljinu. Sara se namjestila ispred kamere svojeg računala i glumila da tipka, a Nikola je, imajući kontrolu nad njezinim laptopom, rješavao zadatke. Rijetko bi tko primijetio da Sara ne upravlja kursorom svojeg laptopa i da se zadaci 'rješavaju sami'.

Ne postoji način ni da profesor dokaže da ispit ne polaže ona gledajući samo njezino lice u kameri. Pa čak i da gleda zaslon njezina laptopa, teško bi zaključio da se zadaci rješavaju kilometrima daleko, s drugog računala. Kada je ispit završio, vratila je kontrolu na svoje računalo, predala odgovore i odjavila se iz programa.

Ispit je položila.

Činjenica da se ispiti na hrvatskim fakultetima zbog korone više ne polažu u dvoranama, nego kod kuće, ispred laptopa, olakšala je, može se pretpostaviti, studentima sklonim 'ispitnoj snalažljivosti'. Osim TeamViewera, doznajemo, pojedini studenti služe se i privatnim chatovima, pa kriomice komuniciraju za vrijeme ispita, mogu staviti 'bubicu' u uhu za online usmeno ispitivanje, a neki se ne libe ni ispred kamere svojeg računala posjesti prijatelja ili kolegu da ispit riješi za njih.

Koliko su te metode varanja raširene među studentskom populacijom, teško je utvrditi, a većina sveučilišnih profesora s kojima je Jutarnji list razgovarao, s nekoliko hrvatskih fakulteta, ipak smatra da mali broj studenata pribjegava varanju na ispitima. Odnosno, da će na online ispitima varati uglavnom isti oni koji bi pokušavali varati i uživo.