sigurnosne ugroze

Stručnjaci ocijenili izvješće SOA-e i analizirali prijetnje Hrvatskoj

15.09.2017 u 18:02

Bionic
Reading

Javno godišnje izvješće Sigurnosno-obavještajne službe tradicionalno je upozorilo na sigurnosne ugroze koje vrebaju državu i naciju: osim korupcije i organiziranog kriminala, koje spominju iz godine u godinu, vodeći hrvatski obavještajci ovaj put posebni naglasak stavili su na potencijalni islamski terorizam u susjedstvu i 'državno sponzorirane kibernetičke napade'

U SOA-inom izvješću po prvi put se za terorističke napade na tlu Hrvatske spominje da 'nisu isključeni', otkriva se da je putem međunarodne razmjene primljeno pet puta više informacija nego prije četiri godine, te da je državnom vrhu poslano 40 posto više izvješća nego lani. Službeno je potvrđeno da u državama proizašlim iz bivše Jugoslavije i Albaniji postoji više od deset tisuća sljedbenika salafizma, od kojih dio otvoreno podržava terorističke napade, te da ih se tisuću priključilo ISIL-u. U Bosni i Hercegovini nalazi se oko pet tisuća salafita.

Obavještajni stručnjaci detektirali su 'najmanje sedam' državno sponzoriranih kibernetičkih, odnosno cyber napada na zaštićene informacijske i komunikacijske sustave državnih tijela - između ostalih, i na  Ministarstvo vanjskih poslova. Mediji su već prenijeli neslužbene informacije da se radi o Rusiji i Kini, koje navodno žele prikupiti podatke o političkim i gospodarskim procesima u Hrvatskoj, procesima unutar NATO-a i Europske unije te politici prema jugoistočnoj Europi.

  • +3
Pripadnici ekstremnih islamskih skupina Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dio sugovornika tportala ne slaže se s tezom o glavnim sumnjivcima za državne napade na hrvatske komunikacije i informacije, no gotovo unisono pohvaljuju napore SOA-e i redovito obavještavanje o njenim aktivnostima.

'Javnost treba znati što njene službe rade. Dakako da se osjetljive informacije ne smiju odavati, no sve što ne ugrožava nacionalnu sigurnost treba biti transparentno', smatra stručnjak za terorizam Dario Kuntić.

'Ovogodišnje izvješće potvrdilo je sumnje i ranije dokaze da se u hrvatskom susjedstvu nalazi veliki broj džihadista, od kojih su se neki otišli boriti za ISIL,  kao i da ih je samo sedam s hrvatskom putovnicom - od kojih šestero ima dvojno državljanstvo i nikada u Hrvatskoj nisu živjeli. Svi ovi podaci daju dozu ozbiljnosti i djeluju pozitivno, očito je da službe konstantno rade na razumijevanju i sprječavanju prijetnji i rade upravo ono što bi trebale raditi', dodaje Kuntić. On je siguran da ruske tajne službe rade na otkrivanju procesa unutar NATO-a i EU-a, pa tako i preko Hrvatske, a i Kina kao sve veća sila 'nikako se ne smije zanemariti'.

Konzultant za javnu i poslovnu sigurnost, magistar kriminalistike Željko Cvrtila, ima ponešto drugačije mišljenje: on smatra da za Hrvatsku kao državu na margini sile poput Rusije ili Kine nisu u tolikoj mjeri zainteresirane, odnosno da je to malo vjerojatno, već vjeruje da iza najmanje sedam upada u cyber prostor stoje zemlje u okruženju.

'One imaju interes znati što radi i gdje ide Hrvatska, prije svega države s kojima imamo neke prijepore. Tako je to sa zemljama koje ne vode globalnu politiku: najzanimljivije su vlastitim susjedima. Pri tome ne znači da se radi o neprijateljima, nego naprosto o želji za posjedovanjem informacija koje ne izlaze u javnost - Sloveniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini oko otvorenih pitanja, a Mađarskoj oko poslovnih interesa i slučaja INA-MOL', smatra Cvrtila. Rusiji, kaže, eventualno može biti zanimljiva situacija oko Agrokora, no ondje je zakon koji sprječava ulazak Sberbanke u vlasničku strukturu javan i 'naprosto nema potrebe za hakiranjem'.

'Općenito, izvješće SOA-e u svakom slučaju nije potpuno u odnosu na ona koja se šalju predsjednici i premijeru, ali iz njega se naziru zabilježene ugroze i pohvalna je praksa da se s time upozna javnost - uostalom, slično se radi u državama Europske unije i SAD-u. Sada je očigledno da predsjednica nije napamet govorila o suspektnim osobama koje se nalaze u Bosni i Hercegovini, očito je s time bila upoznata ranije', drži Cvrtila.

Za tportal je prokomentirao i tezu iz izvješća po kojoj strane službe 'plasiraju lažne vijesti kako bi narušile međunarodni ugled Hrvatske'.

'Od stvaranja države do danas nismo se prestali spoticati na dizanje tenzija oko ustaštva, što se konstantno gura u prvi plan. Osobe koje nastupaju iz pozicija NDH definitivno štete ugledu Hrvatske i susjedne države to koriste, a pitanje je samo jesu li te osobe 'inicirane' od stranih službi ili su naprosto obične budale', slikovit je Cvrtila.

Stručnjak za sigurnost Mate Laušić smatra ovogodišnje SOA-ino izvješće znatno sistematičnijim, preglednijim i analitički bolje obrađenim. 'Upada u oko da su vrlo konkretni oko svih potencijalnih ugroza, od hakerskih napada do terorizma, a svakako i korupcije i organiziranog kriminala. To je također, ako može narušiti temelje države, u djelokrugu rada sigurnosnih službi', smatra Laušić.

'U svakom slučaju, ovo je dobar primjer otvaranja javnosti i ove godine dajem SOA-i vrlo visoku ocjenu', dodaje on.

  • +5
Na sjednici Odbora za nacionalnu sigurost imenovan novi ravnatelj SOA-e Daniel Markić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Slaže se da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila u pravu kada je govorila o opasnosti od radikalizma u Bosni i Hercegovini, koliko god se netko zbog toga ljutio, dok za državno sponzorirane hakerske napade na hrvatske institucije vidi više potencijalnih krivaca.

'Nije isključeno da se radi o zemljama regije, ali Hrvatska je svakako zanimljiva i Rusima, pogotovo nakon Plenkovićevih izjava oko situacije u Ukrajini', zaključuje Laušić.