LOV NA VOJNU IMOVINU

Štrok i Karpov žele kompleks Baško Polje

18.03.2010 u 12:17

Bionic
Reading

Kompleks Baškog Polja vrijedi 14,3 milijuna eura, a zemljište vrijedi 200 milijuna kuna. Goran Štrok i Anatolij Karpov zainteresirani su za nj, a i mnogi drugi. Probijanje tunela Sv. Ilija povećalo je vrijednost kompleksa, turistička sezona je pred vratima, potpisani su ugovori za sljedeću turističku sezonu, ali umjesto radnika koji pripremaju objekte za ljeto, na zatvorenim vratima hotela Alem stoji štrajkaški natpis donesen iz Zagreba sa štrajka radnika i članova sindikata Adriatik kluba, koji su štrajkali u organizaciji Sindikata turizma i usluga Hrvatske

Puno je pitanja koja nemaju odgovore u Baškom Polju, no grafit na ulazu u kompleks Baško Polje možda je odgovor na jedno od njih. Turistički kompleks, državno odmaralište Baško Polje, u vlasništvu HFP-a i Adriatic cluba, pred uskrsne praznike i početak turističke sezone stoji napušten i neuređen, a 106 radnika štrajka u Zagrebu ispred zgrade HFP-a i traži isplatu svojih plaća koje nisu dobili od prosinca 2009. godine.

U Zagrebu je Vedran Duvnjak, predsjednik Fonda za privatizaciju, primio Igora Ursića, direktora Baškog Polja i predsjednika radničkog vijeća Lovru Rafanelija, regionalnog sindikalnog povjerenika i Matu Jakira, predsjednika sindikata Baškog Polja, koji su tražili rješenje za Turistički kompleks Baško Polje, ali nikakav konačan dogovor nije postignut.

Duvnjak ih je obavezao da obiđu sve banke u Hrvatskoj i izvide mogućnost dobivanja kredita od 10 milijuna kuna kojima bi se isplatile zaostale plaće radnicima i pripremila turistička sezona. Tristo tisuća kvadrata iznimno atraktivna prostora tik uz more sada se nalazi ispod probijenog tunela Sv. Ilija, koji je lani  ostvario 190.000 noćenja, a u hotel nije uloženo ništa već 20 godina.

Hotel s dvije zvjezdice, kamp i cijeli niz popratnih sadržaja na atraktivnoj lokaciji u vlasništvu države grca u dugovima, a već osam godina nema plana privatizacije.
Nekad savršeno uređeno vojno odmaralište bivše države sada je u derutnom stanju, radnici ne primaju plaću, ne uplaćuju im se doprinosi, nitko ne zna koja je budućnost ovog društva. Ne postoji sigurnost za radna mjesta, kaže sindikalist Lovre Rafaneli.

'Ovo ovako ne funkcionira, uprava je u Zagrebu, sve je centralizirano, na ovaj kompleks dignut je hipotekarni kredit, a novac od kredita uložen je u Crikvenicu koja se kasnije prodala privatnicima', kaže načelnik općine Baška Voda Joško Roščić

'Adriatik club duguje općini 2,1 milijun kuna, ali mi nismo blokirali poduzeće, jer bismo time ugrozili 106 naših radnika, no nudimo otpis tog duga pod uvjetom da općina Baška Voda uđe u partnersko vlasništvo. Lani je naplaćeno 900.000 boravišne pristojbe, a mi još ni jedne kune od tog nismo dobili. Šteta će biti da se ovo proda strancu ili nekom privatniku, i mi smo protiv toga. Sve političke snage u Baškoj Vodi suglasne su da se ovaj kompleks ne smije prodati, za to postoji politički konsenzus', naglašava Roščić.

'Sva dokumentacija uredna je i samo zemljište vrijedi 200 milijuna kuna. Ono je uknjiženo 1/1 na državu; nije valjda da će se država odreći toga', kaže Igor Ursić koji se nada da će se nešto riješiti do početka sezone i da će se u ljeto ući spremno.

'No mi se sada ne možemo maknuti s mjesta, jer ovih dana smo dobili 500.000 kuna akontacije od jedne turističke agencije, a porezna uprava odmah je uzela sav taj novac za dugovanja za doprinose i poreze.'