baško polje

Deložirani radnici iz kompleksa kojeg je preuzeo Vujnovac: Sa 68 godina tražim pravdu po svijetu

08.04.2024 u 13:46

Bionic
Reading

Predsjednik Županijskog suda u Splitu Bruno Klein primio je u ponedjeljak deložirane radnike iz Baškog Polja te im obećao da će zatražiti očitovanje Općinskog suda u Makarskoj o tom slučaju, a očitovanje tog suda u roku 15 dana traži i zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić

Četvero bivših radnika nekadašnjeg vojnog odmarališta u Baškom Polju godinama vode sudske postupke u kojima traže da im se osigura "krov nad glavom". Radnici su još prije 40 godina smješteni u objekt Burin, a od svog su tadašnjeg poslodavca bivše JNA, a kasnije i od MORH-a, dobili rješenja o privremenom smještaju dok im se ne riješi stambeno pitanje.

Dobar dio njih je tražeći pravdu kroz prethodna četiri desetljeća umro, ostali su tek Zlatko Rudež, Ivo Antunović, Ivan Žarković i Smiljka Pejković, koji smatraju da su diskriminirani i da su im ugrožena ljudska prava zbog problema sa stambenim zbrinjavanjem.

Bivši radnici poručuju da će pravdu, ako treba, tražiti izvan granica Hrvatske. Podsjećaju da su Općinskom sudu u Makarskoj, Stalnoj službi u Imotskom još prije četiri godine podnijeli tužbu zbog ostvarivanja prava na dom, slali brojne požurnice, no taj postupak još nije riješen, dok je postupak njihove deložacije i ovrha završen.

Zbog toga su se obratili pučkoj pravobraniteljici, smatrajući da se radi o namjernom odugovlačenju suda u donošenju odluke o njihovoj tužbi, čime se sud "stavio na stranu protustranke".

Od četvero bivših radnika nekadašnjeg vojnog odmarališta u Baškom Polju dosad su dvojica deložirana, a ostalih dvoje će deložirati. Zanimljivo je da u digitalnom spisu suda nema upisanog ročišta za deložaciju niti odluke, iako je za utorak najavljena sljedeća deložacija. 

Nakon razgovora s predsjednikom Županijskog suda bivša radnica Smiljka Pejković je kroz suze rekla kako nije očekivala da će sa 68 godina tražiti pravdu po svijetu, zbog čega se osjeća jadno.

Novi vlasnik tog kompleksa je tvrtka Adria grupa Baško Polje u vlasništvu Pave Vujnovca, Damira Spudića i Josipa Jurčevića.