tijekom pandemije

Štrajk učitelja u Francuskoj zbog kaotične vladine politike prema školama

13.01.2022 u 11:26

Bionic
Reading

Učitelji u Francuskoj napustili su svoja radna mjesta u četvrtak zbog, prema njima, vladinog neuspjeha da provodi dosljednu politiku prema školama kako bi obuzdala pandemiju covida-19 i ispravno zaštitila učenike i osoblje od zaraze

Učitelji, roditelji i školski upravitelji imali su poteškoća jer su nova pravila za testiranje najavljena dan prije povratka sa zimskih praznika, a otad su se i dvaput promijenila.

„Dosegli smo takvu razinu ogorčenosti, umora i bijesa da nismo imali drugu opciju nego organizirati štrajk kako bismo poslali snažnu poruku vladi”, rekla je Elisabeth Allain-Moreno, glavna tajnica sindikata prosvjetara SE-UNSA.

Sindikati su rekli da očekuju da će mnoge škole biti zatvorene u četvrtak i da će se veliki broj učitelja, uključujući 75 posto njih u osnovnim školama, pridružiti jednodnevnom štrajku. Sindikati koji predstavljaju školske upravitelje, inspektore i drugo osoblje su se također pridružili obustavi rada.

Vlada, koja je promijenila svoju raniju politiku brzog zatvaranja razreda sa slučajevima zaraze koronavirusom, sada stoji pri odluci da razrede drži otvorenima koliko god je to moguće, navodeći da je manji stupanj komplikacija cijena koju je potrebno platiti.

„Znam da je teško, no štrajk ne rješava probleme. Nije moguće štrajkati protiv virusa”, rekao je ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer za francusku televiziju BFM TV.

Broj slučajeva zaraze u francuskim školama naglo je porastao, dok je zemlja postavila rekord od gotovo 370.000 novih slučajeva u 24 sata.

„Iscrpljenost i ogorčenost čitave obrazovne zajednice dosegla je neviđenu razinu. Odgovornost u ovoj kaotičnoj situaciji u potpunosti leži na ministru i na vladi zbog neprestanih izmjena stavova, neizvedivih protokola i nedostatka primjerenih alata kako bi se zajamčilo normalno funkcioniranje (škola)”, složilo se 11 sindikata u zajedničkoj izjavi.