TRČANJE UOČI SASTANKA

Što su dogovorila 'tri amigosa' u Kanadi?

29.06.2016 u 22:59

  • +8

Obama, Trudeau i Nieto u Ottawi

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Kevin Lamarque

Bionic
Reading

Kanada, SAD i Meksiko su u srijedu obećali da će produbiti svoju gospodarsku povezanost, odbacujući time sve češće stavove protiv slobodne trgovine koji su izmijenili političke rasprave u SAD-u i Europi

Tri države potpisnice su Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) za kojeg je republikanski predsjednički kandidat Donald Trump izjavio da će o njemu ponovno pregovarati ili ga odbaciti ako u studenom pobijedi na izborima.

Američki predsjednik Barack Obama, kanadski premijer Justin Trudeau i predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto, koji su se susreli na summitu nazvanom 'Tri amigosa' u Ottawi, smatraju kako je učinkovito sjevernoameričko gospodarstvo ključno za stvaranje dobro plaćenih poslova za srednju klasu.


'Na temelju ovog trilateralnog gospodarskog odnosa ćemo se razvijati, nastaviti olakšavati trgovinu između naše tri države, te poboljšati poslovne veze koje nam omogućuju da zajedno stvaramo proizvode i usluge', objavili su sjevernoamerički vođe u zajedničkom priopćenju.

Trump smatra kako je slobodna trgovina katastrofalna, te da je SAD koštala tisuće radnih mjesta i depresivno niskih plaća.

Slične zamjerke mogle su se čuti u Velikoj Britaniji prije prošlotjednog referenduma koji je iznenađujuće završio odlukom da se napusti Europska unija i zona slobodne trgovine.

Trump se protivi i Transpacifičkom partnerstvu (TPP) 12 država koji je potpisan u veljači, no kojeg SAD možda neće ratificirati zbog prevelikog otpora kod kuće. Obama je u srijedu izjavio kako je odlučan u tome da osigura visoke radničke i trgovinske standarde unutar tog sporazuma.

Ovogodišnji summit u Ottawi, prvi za Trudeaua i posljednji za Obamu, mogao bi biti posljednji susret održan u skladnom tonu između troje vođa ako Trump osvoji Bijelu kuću.

Odgovarajući na Trumpove izjave o NAFTA-i, jedan kanadski dužnosnik rekao je kako su tri države proizvele gotovo 27 posto svjetskog BDP-a u 2015., a na njihovo stanovništvo otpada tek sedam posto svjetskog stanovništva.

Jedna od prepreka slobodnom tržištu namjerna je prodaja proizvoda po umjetno niskim cijenama, tzv. damping, zbog čega su se Trudeau, Obama i Pena Nieto složili da se vlade država s velikom proizvodnjom čelika moraju suočiti s problemom viška proizvodnje.

Iako nisu istakli niti jednu državu, SAD je nekoliko puta djelovao kako bi spriječio damping kineskog čelika.

Troje vođa, koji se sastaju jednom godišnje, razgovarat će i o britanskom izlasku iz EU-a koji je sa svjetskog tržišta dionica zbrisao 2 bilijuna dolara vrijednosti i znatno pogodio EU. Obećali su i da će do 2025. proizvoditi 50 posto struje iz čistih izvora energije.