razlog za zabrinutost

Što se to događa? Dionice Deutsche banke potonule za 8,5 posto

24.03.2023 u 21:29

Bionic
Reading

Dionice najveće njemačke banke Deutsche Bank skliznule su u petak za 8,5 posto jer su ulagači zabrinuti da regulatori i središnje banke tek trebaju obuzdati najgori šok za bankarski sektor od globalne financijske krize 2008. godine, piše Reuters.

Širi pokazatelji stresa na financijskim tržištima također su davali signale, s padom eura u odnosu na dolar, padom prinosa na državne obveznice eurozone i porastom troškova osiguranja od bankrota banaka unatoč uvjeravanjima kreatora politike da je globalni bankarski sustav siguran.

Nekoliko dana nakon što je Credit Suisse spasio njen veći švicarski partner UBS AG, njemačka Deutsche Bank privukla je pozornost ulagača nakon što je dionica pala za 8,5% uz nagli skok troškova osiguranja svojih obveznica od rizika neplaćanja. Indeks dionica najvećih europskih banaka završio je u padu od 3,8%.

Bankarski analitičari naglasili su razliku između Credit Suisse AG - najvećeg imena uhvaćenog u tržišnim previranjima do sada - i Deutsche Bank, rekavši da se njemačka banka može pohvaliti jakim osnovama i profitabilnošću.

Istraživačka tvrtka Autonomous objavila je da je 'kristalno jasno' da Deutsche Bank 'NIJE sljedeći Credit Suisse', dok je JPMorgan napisao 'mi nismo zabrinuti' i da su temelji Deutsche Banka 'čvrsti'.

Paul van der Westhuizen, viši strateg u Rabobanku, naveo je profitabilnost Deutschea kao 'temeljnu razliku' između dviju europskih banaka, s obzirom na to da Credit Suisse nije imala profitabilne izglede za 2023.

'To je vrlo profitabilna banka. Nema razloga za brigu', rekao je i njemački kancelar Olaf Scholz, prenosi Reuters.

Ipak, dionice najveće njemačke banke izgubile su petinu svoje vrijednosti do sada ovog mjeseca, a trošak njezinih petogodišnjih kreditnih zamjena (CDS) - oblika osiguranja za vlasnike obveznica - skočio je u petak na četverogodišnji maksimum, na temelju podataka S&P Market Intelligencea.

Na kratkoj prodaji (short selling) ostvarena je dobit od preko 100 milijuna dolara na klađenju u odnosu na dionice Deutsche Bank u posljednja dva tjedna, objavila je u petak tvrtka za financijske podatke Ortex.

Deutsche Bank je odbila komentirati.

Zabrinutost u Europi prenijela se na Sjedinjene Države početkom trgovanja.

Kreatori politike su naglasili da se previranja razlikuju od globalne financijske krize prije 15 godina, poručivši da su banke bolje kapitalizirane i sredstva lakše dostupna.

Ali brige su se brzo proširile, a u nedjelju je UBS požurio preuzeti Credit Suisse nakon što je njegov švicarski konkurent izgubio povjerenje ulagača.

Švicarske vlasti i UBS nastoje završiti preuzimanje u roku od samo mjesec dana.