PROGNOZA

Ćudljivi svibanj: I idućih dana očekuju nas obilna kiša, jak vjetar i pad temperature

12.05.2019 u 19:49

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod zbog jakog vjetra i obilne kiše izdao je danas meteoalarm za cijelu Hrvatsku, pri čemu je najopasnije u podvelebitskom području. Takvo, kišovito, vjetrovito i na kopnu osjetno svježije vrijeme, očekuje nas i idućih dana

Diljem zemlje kolnici su mokri i skliski, a jak vjetar usporava promet na autocesti A1 između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići te na autocesti A7 na mostu Rječina, javlja Hrvatski autoklub. Zbog jakog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica otvorena je samo za osobna vozila, a obilazak za ostala vozila je starom cestom kroz Gorski kotar.

U Zagrebu su vatrogasci danas imali više od 20 intervencija zbog olujnog vjetra koji je rušio stabla, javlja Jutarnji, a u Karlovcu je, piše KAportal, na Luščiću, u Hebrangovoj ulici, vjetar ogromno stablo iščupao iz korijena. Grane su pritom oštetile parkirane automobile.

  • +3
Karlovac: Olujni vjetar iščupao je stablo Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prema DHMZ-u, koji je u nedjelju za cijelu zemlju izdao meteolarm, do kraja dana očekuje se obilna kiša, ponajprije na širem karlovačkom području, u Gorskom kotaru i Lici te predjelima uz Jadran, a s padom temperatura, u najvišem gorju kiša će prelaziti u susnježicu ili snijeg.

I vjetar ide svom vrhuncu, upozorava Dunja Mazzocco Drvar u prognozi za RTL. U zapadnoj unutrašnjosti očekuju se olujni udari sjeverca, a bura će dosegnuti orkansku snagu. Na jugu i dalje vrijeme po jugu, a na splitskom području očekuje se svojevrsno zatišje, najavljuje.

Sutra će, javlja DHMZ, opet biti vjetrovito, u unutrašnjosti oblačno s kišom, lokalno i obilnom. U gorju su ponegdje mogući susnježica ili snijeg.

Velika proljetna oluja

Istramet donosi priopćenje američkog Accuweathera koji najavljuje veliku proljetnu oluju koja će u nedjelju i ponedjeljak zahvatiti dijelove Italije i Balkana. Obilni pljuskovi uz mogućnost lokalnih poplava bit će najveća prijetnja, a štetu može pričiniti i olujni vjetar. Najveća mogućnost pojave poplava postojat će na istočnoj obali Italije i na zapadnim obroncima Dinarida.

Na Jadranu će biti promjenljivo oblačno, mjestimice i s pljuskovima. Vjetar umjeren do jak, ponegdje i olujan sjeverni i sjeveroistočni. Na većem dijelu Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije očekuje se jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo, javlja DHMZ.

  • +9
Jutarnji pljusak u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Jutarnja temperatura zraka bit će od 8 do 13, u gorju od 2 do 6, a na Jadranu od 9 do 14 °C. Najviša dnevna temperatura bit će od 5 do 10, a na istoku i Jadranu uglavnom od 11 do 16 °C.

Slično nas očekuje i idućih dana, do sredine tjedna. Vrijeme će biti oblačno, povremeno s kišom, moguće i ponekim pljuskom i grmljavinom. Bit će također vjetrovito, duž većeg dijela obale puhat će jaka i olujna, a podno Velebita na udare i orkanska bura. Na jugu Dalmacije prevladavat će umjereno jugo, upozorava DHMZ.

U gorju se u utorak očekuju susnježica i snijeg. U unutrašnjosti će biti prohladno, a na Jadranu pak razmjerno svježe za ovo doba godine. Iako ne posve stabilno, sredinom tjedna oborina će biti manje, na Jadranu uz sve više sunčanih razdoblja te postupno opet toplije, javlja DHMZ.