vremenska prognoza

Uživajte u subotnjem suncu jer od nedjelje pada temperatura, stižu pljuskovi, jugo i bura s olujnim udarima

11.05.2019 u 08:11

Bionic
Reading

Pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku u subotu

Nakon jutarnje mjestimice kratkotrajne magle, poslijepodne se očekuje povećana naoblaka u unutrašnjosti gdje su mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom, prognoza je DHMZ-a.

Predvečer će naoblaka još jačati, a kiše su moguće ponajprije na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru.

Puhat će uglavnom slab do umjeren jugozapadni vjetar, na istoku Hrvatske jugoistočni, a na Jadranu jugo i jugozapadnjak.

Najviša temperatura zraka kretat će se od od 20 do 25 stupnjeva Celzija.

U nedjelju će u cijeloj zemlji prevladavati oblačno, povremeno s kišom, mjestimice i pljuskovima s grmljavinom. Obilnija kiša padat će u gorju i na Jadranu. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na moru umjereno do jako jugo, koje će na sjevernom dijelu Jadrana okrenuti na jaku buru s olujnim udarima.

Najniža temperatura zraka kretat će se od 10 do 15, a najviša između 16 i 21 stupnjeva, dok će ona u gorju biti osjetno niža.

  • +79
Kiša će u subotu popodne i nedjelju zahvatiti veći dio Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Početak sljedećeg tjedna nastavit će se u istom ruhu, s dosta kiše i osjetno nižim temperaturama koje će u odnosu na nedjeljne pasti i za desetak stupnjeva. Detaljniju vremensku prognozu za sedam dana pogledajte u galeriji u nastavku ili na stranicama DHMZ-a.

Vremenska prognoza za sedam dana Izvor: DHMZ / Autor: screenshot

Biometeorološke prilike će u subotu biti povoljne u većem dijelu dana, no s dolazećim pogoršanjem vremena meteoropati mogu biti lošije raspoloženi, a kronični bolesnici mogu osjetiti malo pojačane tegobe. U nedjelju će se biometeorološke prilike dodatno pogoršati, pa je kod meteoropata moguća pojava glavobolje i smanjenja koncentracije. Veće tegobe mogli bi osjetiti reumatičari, te plućni i srčani bolesnici. Moguća je povećana osjetljivost na bolove, pogotovo na mjestima ranijih ozljeda i prijeloma, kaže se u prognozi DHMZ-a.