FRANKFURTSKI RAZGOVORI

Stalne članice VS UN-a o iranskom nuklearnom programu

02.09.2009 u 15:50

Bionic
Reading

Bruxelles nije primio prijedlog Irana za nov krug pregovora o njegovu nuklearnom programu, rekao je u srijedu u Kairu šef diplomacije Europske unije dok je kod Frankfurta pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačka (5+1) razgovaralo o mogućim akcijama protiv Irana, javljaju agencije

'Nedavno je glavni pregovarač Irana Said Džalili najavio da će nam poslati dokument koji nismo primili', rekao je u Kairu visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnost Javier Solana, javlja AFP.

'Čim dobijemo tekst, proučit ćemo ga i razgovarati', dodao je Solana, prenosi francuska agencija.

Džalili je najavio da će Islamska Republika Iran izići s novim prijedlogom koji će biti predan skupini 5+1, a to znači predstavnicima pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Sjedinjene Države, Kina, Velika Britanija, Francuska, Rusija) i Njemačke.

'Očekujemo nov krug pregovora kako bismo osigurali pravdu, napredak i mir na međunarodnom planu', rekao je Džalili.

Nedaleko od Frankfurta u srijedu su predstavnici 5+1 razgovarali o mogućim akcijama protiv Irana, no nije predviđeno da taj sastanak rezultira konkretnom odlukom.

Agencija dpa piše kako izgleda da se u novome prijedlogu Iran opet oglušuje o zahtjev da obustavi obogaćivanje urana.

Zapadne sile već su kaznile Iran nizom sankcija jer nije poštivao odluke Vijeća sigurnosti UN-a da obustavi obogaćivanje uran i potpuno surađuje te svoj nuklearni program učini potpuno transparentnim.