ŠTRAJK U ITALIJI I PORTUGALU

'Srušimo zid gospodarske krize'

06.05.2011 u 18:44

Bionic
Reading

U Portugalu i Italiji petak su obilježili štrajkovi javnih službi, jer su u Lisabonu rad obustavili djelatnici hitne službe nekoliko bolnica i gradske čistoće, a u velikim talijanskim gradovima djelatnici službi javnog prijevoza

Portugalci su se odlučili na štrajk na poziv nekoliko sindikata koji prosvjeduju protiv mjera štednje koje vlada provodi već godinu dana, a proveden je dan nakon objave plana pomoći, vrijednog 78 milijardi eura, koji je Portugal dogovorio s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom.

'Prvi podaci upućuju na veliki broj sudionika štrajka', priopćeno je iz portugalskog Nacionalnog saveza sindikata javnih službi (FNSFP), koji navodi da je odaziv štrajku u desetak bolnica i u Nacionalnom institutu za hitnu medicinsku pomoć bio između 60 i 100 posto.

Sindikat radnika grada Lisabona priopćio je da su rad obustavili i djelatnici gradske čistoće, ali nije iznosio podatke o odazivu.

Poziv na štrajk upućen je već u travnju, prije jučerašnje objave plana pomoći EU i MMF-a, koji predviđa trogodišnji program stroge štednje, uključujući i zamrzavanje plaća dužnosnika mjesne i državne uprave, povišenje poreza i smanjivanje socijalnih povlastica.

Ulicama većih talijanskih gradova prošli su deseci tisuća djelatnika službi javnog prijevoza koji prosvjeduju protiv gospodarskog stanja u zemlji, pri čemu su se posljedice osjećale u cestovnom, željezničkom i zračnom prometu.

'Srušimo zid gospodarske krize', poruka je s jadnog transparenta u mimohodu središtem Rima, nedaleko od Koloseuma. Prosvjednici su mahali crvenim zastavicama najvažnijeg talijanskog sindikata CGIL-a i izvikivali protuvladine poruke.

S rimske zračne luke Fiumicino obustavljeno je dvadesetak letova, kao i s napuljske zračne luke, a promet rimskom gradskom željeznicom gotovo je prekinut.

Strojovođe su najavili da će tijekom poslijepodneva prekinuti rad na četiri sata.