USTALJENA PRAKSA

Srušeni ruski dron otkriva da Iranci naveliko švercaju dijelove sa Zapada. Evo i odakle

18.02.2024 u 08:04

Bionic
Reading

Nakon što su ukrajinske snage krajem siječnja srušile ruski dron iranske proizvodnje tipa Šahid-238, lokalni inženjeri rastavili su oborenu letjelicu i naišli na brojne dijelove zapadne proizvodnje, među kojima je i mlazni motor. Doznajemo odakle sve dolaze komponente za Šahid-238, ali i o kakvom je dronu zapravo riječ

Ukrajinski inženjeri su, zavirivši u unutrašnjost Šahida 238, zaključili da Iran, unatoč sankcijama, još uvijek ima pristup brojnim komponentama zapadne proizvodnje.

Prema pisanju ukrajinskog portala Defense Express, Šahid-238 pokreće turbomlazni motor tipa TJ150 češke tvrtke PBS Velká Bíteš, a koji se počeo proizvoditi 2019. godine. Motor ima maksimalni potisak od 1500 njutna, uz težinu od 18,9 kilograma te promjer od 27,2 i duljinu od 51,8 centimetara. Ovaj motor osigurava Šahidu 238 krstareću brzinu od 520 kilometara na sat, a koja je i zabilježena tijekom radarskog nadzora prije nego što je srušen.

Dostupne specifikacije za TJ150 ukazuju na to da plafon leta motora doseže devet kilometara te da je maksimalna brzina koju može proizvesti oko 0,9 Macha, odnosno nešto više od 1100 kilometara na sat.

Izvor: Društvene mreže / Autor: PBS

Šahid-238 za navigaciju koristi tradicionalne satelitske i inercijske sustave, a u konkretnom slučaju riječ je o bloku od četiri antene TW1721 kanadske tvrtke Tallysman. Obrada signala satelitske navigacije implementirana je pak u čipove AD9361BBCZ američke tvrtke Analog Devices te mikrokontroleru MIMXRT1052 američke tvrtke NXP. Unutar sustava navigacije srušenog drona pronađen je i čip N63A0QI poznatog američkog proizvođača Intela.

Ukrajinski portal ističe da je i inercijalna navigacijska jedinica izrađena na zapadnjačkoj elektronici koristeći mikrokontrolerske čipove STM32F405 švicarskog proizvođača STMicroelectronicsa te inercijski mjerni modul iSensor AID16480 američke tvrtke Analog Devices. Moduli kontrole leta i upravljanja izrađeni su pak oko mikroprocesora TMS320F8335PGFA poznatog američkog proizvođača Texas Instrumentsa.

Dijelovi iranskog oružja sa Zapada Izvor: Wikimedia Commons / Autor: iranski državni mediji

Ponos čuvara Islamske revolucije

Prema analizi otkrivenih komponenti, može se zaključiti da je riječ o dijelovima dostupnim u slobodnoj prodaji na civilnom tržištu. No zasad je nejasno na koji način su Iranci prošvercali te komponente, osobito češki turbomlazni motor. Tportal je ranije pisao o tome da Iranci ugrađuju zapadne komponente i u dronove tipa Šahid-131 i Šahid-136, kao i da su motori Rotax austrijske proizvodnje pronađeni u dronovima tipa Mohadžer-6, a koji najvjerojatnije potječu iz niza krađa zabilježenih u Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defense TV

Šahid-238 je predstavljen iranskoj javnosti u studenom 2023. na izložbi najnovijih tehnoloških dostignuća, koju je organizirao Zbor čuvara Islamske revolucije, a nazočio joj je i iranski vrhovni vođa Ali Hamenei. Dron je prezentiran kao lebdeće streljivo, a tri modela bila su u crnoj boji, premda nije poznato radi li se o materijalu koji apsorbira radar ili jednostavno o boji za noćne operacije.

Također, tri Šahida 238 prikazana su s različitim sustavima navođenja, među kojima su osnovna satelitska, odnosno INS navigacija za gađanje fiksnih ciljeva, radarska tražilica te elektrooptički, odnosno infracrveni senzor za autonomni pronalazak izvora topline. Vjeruje se da radarska tražilica služi za uništavanje neprijateljske protuzračne obrane ili kao aktivni tragač za pogađanje pokretnih ciljeva.